Gebruik Izegembon wordt uitgebreid, amendementen van STiP halen het niet

Wouter Vander Stricht

Op de Izegemse gemeenteraad van dinsdag 19 mei lag een eerste evaluatie van de Izegembon voor. Het stadsbestuur stelde een uitbreiding voor, maar voor oppositiepartij STiP ging dit nog niet ver genoeg. “Iedere handelszaak die verlies leed, zou in aanmerking moeten komen”, was een van de argumenten van raadslid Kurt Grymonprez. De amendementen overleefden de stemming niet, maar de Izegembon kan nu ook nog in de maand juni aangekocht worden. Dat is een uitbreiding met een maand.

Kort nog even duiden wat de Izegembon inhoudt. Alle Izegemnaars ouder dan 16 jaar kunnen bij deelnemende handelszaken bonnen van 20 euro per stuk kopen. De stad Izegem legt 20 procent op, waardoor de bon meteen een waarde van 24 euro vertegenwoordigt. De handelaars krijgen hun centen – 20 euro van de klant, vier euro van de stad – doorgestort, zodat ze deze financieel moeilijke tijd kunnen overbruggen. In eerste instantie kwamen enkel handelszaken in aanmerking die volledig dicht moesten én de hinderpremie kregen. Dat wordt nu uitgebreid naar zaken die volledig dicht moesten, ook al kwamen ze niet in aanmerking voor de hinderpremie. Ook de periode waarin de klanten de bonnen konden aankopen wordt verlengd. De einddatum verschuift van 31 mei naar 30 juni, handelaars kunnen zich nog registreren tot 15 juni.

Schepen Lisbet Bogaert: “Begin deze week waren al 4.762 Izegembonnen verkocht”

Schepen Lisbet Bogaert kon ook al wat cijfers meegeven. Bij drie zaken zijn de 250 bonnen al uitverkocht. Er hadden zich begin deze week 132 handelaars geregistreerd, 437 individuele gebruikers hadden al bonnen gekocht en samen waren zij goed voor 4.762 bonnen. Dat betekent dat dit de stad – die telkens vier euro oplegt – al ruim 19.000 euro kost.

Maar de oppositiepartijen met STiP op kop vonden dat dit nog niet ver genoeg ging. Gewezen schepen Kurt Grymonprez diende maar liefst zeven amendementen in. Zo wou hij de aankooperiode niet tot eind juni, maar eind juli verlengen. Ook wilde zijn partij dat iedere handelaar die aantoonbaar verlies leed, in aanmerking kwam om zich te registreren. Het aantal bons mocht per handelaar opgetrokken worden van 250 naar 500 en STiP is ook voorstander om de bonnen meteen te mogen besteden. Nu is dat tussen 1 september en 31 december en daar vreest de partij straks voor een bottleneck, zeker in de horeca.

De amendementen werden stuk voor stuk weggestemd. Op de vraag van Kurt Grymonprez in het vragenkwartiertje over de terrrasbelasting voor 2020 kon nog geen absolute duidelijkheid geboden worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier