Gebrek aan steun vanuit gemeente nekt volksfeest: einde voor Feest Op Het Plein in Wielsbeke

Hein Vanhuyse en Bart Oosterlijnck van Folgazàn naast Jan De Potter en Carmine Fierens. Eerder kwam folkpopgroep Folgazàn optreden op Feest op het Plein. © foto a-NVR
Redactie KW

Acht jaar lang vond rond 11 juli Feest op het Plein plaats op het gemeenteplein. Dit jaar komt het volksfeest niet meer terug. Voorzitter van de organiserende vzw en gemeenteraadslid voor U. Jan De Potter vindt dat het subsidiereglement voor volksfeesten oneerlijk is. “We hadden op meer medewerking van de gemeente gehoopt”, zegt hij.

Voor Jan De Potter Feest op het Plein organiseerde, was hij de stuwende kracht achter Wakken Feest. Na vijf edities verhuisde dat naar Wielsbeke. “In onze gemeente werd er rond de Vlaamse Feestdag niets georganiseerd. Het begin van de zomer is nochtans de ideale gelegenheid om nog eens samen te komen en een praatje te slaan”, motiveert hij.

Ik vind dat je alle vrijwillige initiatieven moet koesteren

Elk jaar lokte het feest 300 tot 400 mensen. “Het concept was elk jaar hetzelfde: kinderen van de lagere school konden optreden op een vrij podium. Daarna kwam een groep uit de streek op het podium, gevolgd door een bekendere hoofdact. We ontvingen ook 150 tot 200 mensen op de barbecue”, vertelt hij. Jan droomde nog van een uitbreiding van het feest naar drie dagen. “We konden eventueel samen met de cultuurraad iets organiseren, maar het draaide uiteindelijk helemaal anders uit.”

Dure drank

Vorig jaar werden de Ooigemse Feesten voor het eerst georganiseerd. Jan merkte op dat hij vanuit de gemeente niet dezelfde ondersteuning kreeg als dat nieuwe volksfeest. “Ik zie enkele verschillen in benadering. Zo mogen wij bijvoorbeeld slechts twee weken op voorhand een bord op het gemeenteplein zetten. Voor de Ooigemse Feesten stond er al vier maanden een spandoek op het rondpunt. Omdat het gemeenteplein zogezegd tot het Domein Hernieuwenburg behoort, zijn wij verplicht drank duur van de gemeente af te nemen. Dorpspleinen vallen niet onder die regelgeving. De Ooigemse Feesten kregen 950 euro subsidies. Ook de Sint-Bavovrienden van hondenzwemming profiteren hiervan. Wij niet.”

Volgens Jan nam de vzw daardoor de beslissing om Feest op het Plein niet meer te organiseren. “Wij kregen het financiële plaatje nog heel moeilijk rond. We worden er de laatste tijd geregeld over aangesproken, dus de stopzetting is dan ook tot grote spijt van heel wat Wielsbekenaren.”

In december vorig jaar wijzigde het reglement voor volksfeesten. Enkel een feest dat deel uitmaakt van de kermisommegang in een dorpskern kan subsidies krijgen. “Wij grijpen er dus naast. Nochtans roept de Vlaamse Gemeenschap op om volksfeesten rond 11 juli te organiseren. Begrijpe wie begrijpen kan. Ik mag alleen maar hopen dat er achterliggend geen politieke motieven meespelen.”

Burgemeester Jan Stevens (CD&V) meldt dat hij achter de volksfeesten staat. “De Ooigemse Feesten hebben een aanvraag ingediend. Van Feest op het Plein hebben wij niets ontvangen. Ik vind het heel jammer dat Feest op het Plein om deze redenen ophoudt te bestaan. Voor een evenement van deze omvang hadden wij de vraag van dichtbij behandeld”, meent hij.

“Rechtlijnige steun nodig”

Jan De Potter wil een oproep doen naar het bestuur om zeker te kijken om alle vrije initiatieven te steunen waar het kan, ongeacht kleur of strekking. Hij is niet jaloers op de Ooigemse Feesten. Integendeel: hij staat achter de vrijwilligers die zich willen inzetten voor de maatschappij. “Mensen snakken naar zo’n feest. Ik ben voorstander van alle organisaties om de mensen samen te brengen. Ik vind gewoon dat er rechtlijnige steun moet komen voor zulke initiatieven. Vrijwillige initiatieven moet men koesteren”, besluit hij. (Niels Vromant)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier