Gebrek aan bib in Spiere-Helkijn is opgelost: voortaan samenwerking met Rollegem en Kooigem

In het Kastanjehuis in Kooigem zullen de inwoners van Spiere-Helkijn hun boeken kunnen lenen.© Stad Kortrijk
In het Kastanjehuis in Kooigem zullen de inwoners van Spiere-Helkijn hun boeken kunnen lenen.© Stad Kortrijk
Jan Steenhoudt

De gemeente Spiere-Helkijn gaat samenwerken met de bibliotheken uit Rollegem en Kooigem. Tot nu toe kon de faciliteitengemeente geen bibliotheek ter beschikking stellen van de inwoners, maar dat probleem is nu dus opgelost.

Mathias Goos, gemeenteraadslid voor Team+, kaartte het gemis van een gemeentelijke bibliotheek vorig jaar al aan op de gemeenteraad. Een bibliotheek zelf uit de grond stampen zou te duur zijn, en daarom keek Spiere-Helkijn uit naar naburige gemeentes en steden. Tot voor kort was er een samenwerking met Avelgem, maar omdat deze bib iets te ver gelegen was, zocht men andere oorden op. De oplossing kwam er na toenadering tot Kortrijk.

“Na heel wat overleg met Axel Ronse, Kortrijks schepen van cultuur, besloten we de handen in elkaar te slaan”, zegt Mathias Goos. “Spiere-Helkijn zal zich focussen op de bibliotheek in Kooigem, dat nu enkel maandag van 10 tot 12 uur open is, maar met onze bijdrage ook op zaterdag van 10 tot 12 uur zijn deuren zal openen. Spiere-Helkijn zoekt vrijwilligers in de gemeente die bereid zijn die uren te vullen.”

Veiliger

De samenwerking maakt het voor de schoolgaande jeugd meteen een stuk veiliger om boeken te lenen. “Het is alleszins een pak dichter dan Avelgem”, knikt Mathias. “Bovendien zullen de inwoners van Spiere-Helkijn nu ook een moderner arsenaal tot hun beschikking hebben, met e-readers en een intelligent uitleensysteem. Als schrijvers uitgenodigd worden voor een lezing, kunnen die nu ook eens richting Kooigem komen. Daar is er ook een groter publiek.”

Ook aan de Franstaligen werd gedacht. “De Kortrijkse centrale bibliotheek heeft een heel archief aan Franse boeken liggen. Van die reeks komt er een deel naar Kooigem. We hopen met deze samenwerking onze inwoners aan te zetten om boeken uit te lenen. Zeker nu het zoveel dichter is.”

Kastanjehuis

Aan het opzet van een eigen bibliotheek dacht Goos nooit. “De overheid verwachtte vroeger dat elke gemeente een eigen bib had, maar dat geldt nu niet meer. Wij zouden ook gebrekkige kwaliteit kunnen aanbieden in vergelijking met Kortrijk. Neen, dit was absoluut de beste optie.”

“Met Team+ hopen we het gemeentebestuur te overtuigen om het lidgeld, dat vijf euro per jaar bedraagt, in het budget van de gemeente op te nemen.”

De inwoners van Spiere-Helkijn kunnen vanaf begin april terecht in de bibliotheek van Kooigem, die zich in Het Kastanjehuis (lagere school in Kooigem, red.) bevindt. De samenwerking geldt voor onbepaalde duur.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten