Gebouwen verkommeren en afval stapelt zich op: oude slachterij in Anzegem al 20 jaar een smet

© XC
Redactie KW

De oude slachterij is na meer dan 20 jaar nog altijd een smet in het Anzegems landschap. Op de jongste gemeenteraad kwam het gebouw ter spraken toen de burgemeester besliste dat het gebouw niet langer meer als leegstand beschouwd kan worden. De oppositie was hier niet mee akkoord en vroeg naar de grond van die beslissing.

“De burgemeester heeft een brief geschreven aan de Vlaamse Overheid dat hij vindt dat het gebouw niet leeg staat. Het oude slachthuis wordt nu gebruikt als loods voor wagens. En dat is voor de burgemeester genoeg om te besluiten dat het gebouw niet leeg staat. Ik vind dat niet kunnen. Hij was er zelf niet geweest, maar heeft het wel getekend”, legt Rik Colman (CD&V – Eendracht), van de oppositie uit.

Het bestuur heeft oude nadars gezet rond het terrein

Het gevolg van die beslissing is dat de huidige eigenaar van het gebouw geen leegstandtaks meer hoeft te betalen. Op die manier loopt niet alleen de Vlaamse overheid maar ook de gemeentekas inkomsten mis. “Het gaat me niet over de inkomsten. Het pand staat niet leeg. Onze mensen hebben onaangekondigd controle gedaan, ter plaatse. Toen stonden er auto’s waaronder oldtimers, recente en nieuwe wagens. Drie vierde van de ruimte stond toen vol wagens. Maar die auto’s zijn er om te verkopen. De ene keer staan er dus meer dan de andere keer”, vertelt burgemeester, Gino Devogelaere.

Drukkingsmiddel

“Het gebouw is de kanker van Anzegem, het is slecht onderhouden, zeker wat betreft de achterzijde. Het gebouw werd ooit gekocht door een bedrijf gespecialiseerd in afbreken. Die heeft het volledige terrein vol met afval gelegd en is prompt failliet gegaan. Dat gerief ligt er nog en trekt anderen aan om afval erbij te gooien. De gemeente heeft er toen alles aan gedaan, namelijk een oud roest hekken gezet. Lachwekkend, dat houdt niemand tegen. Die taks zorgt ervoor dat de eigenaar wel iets moet doen aan de situatie, dat drukkingsmiddel valt volledig weg”, verzucht Rik Colman.

TV-toestellen, tuinmeubilair, matrassen en oneindig veel bierblikken: de hoop omvat bijna twee containers aan afval.
TV-toestellen, tuinmeubilair, matrassen en oneindig veel bierblikken: de hoop omvat bijna twee containers aan afval.© XC

Burgemeester Gino Devogelaere erkent het probleem van het illegale stort aan de achterkant van het gebouw: “De grond achteraan zit nog in een faillissement. Beide partijen zijn aan het procederen in een rechtszaak. Wie zal dit opkuisen, de vorige eigenaar, of de huidige eigenaar? Ik weet het niet. De huidige eigenaar zou het eigenlijk al doorverkocht hebben aan iemand anders. Maar iedereen blijft hier afval bijgooien. De nieuwe eigenaar wil dit nu niet meer opruimen omdat het afval niet van hem is.”

Barrière

“Het gemeentebestuur heeft ondertussen oude afsluitingen gezet rond de plaats. Normaal gezien mogen ze zelfs dat niet doen, omdat het over privé-eigendom gaat. De oppositie vroeg om nadarhekken te plaatsen zodat er een grotere barrière zou zijn. De burgemeester vreest echter dat die gestolen zouden worden. Niemand wil die oude hekkens hebben. We proberen het probleem op te lossen.” Het beste volgens de oppositie is, het terrein te verkopen en aan te wenden om woningen op te zetten. Maar het is aan de eigenaars om de problemen aan te pakken, liet men nog weten. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier