Gebouwen van Berkenhof in Geluwe maken plaats voor groene speelruimte

Schepen Bert Verhaeghe voor het pand Berkenhof dat afgebroken wordt. In de plaats komt er een openbare groene ruimte: "Geluwe heeft nood aan bijkomende groene speelruimte en als stad willen we hier sterk op inzetten." © foto LVW
Redactie KW

De gebouwen van het Berkenhof in de Kloosterstraat worden gesloopt. “De verouderde en vervallen gebouwen maken plaats voor een nieuwe toekomst als groene speelruimte voor Chiro Speratoker, in de zomer voor de speelpleinwerking en kinderen uit de buurt”, aldus schepen Bert Verhaeghe (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project). “Ook ouderen gaan er een groene plek vinden om even uit te rusten in het centrum van Geluwe.”

Het Berkenhof is in de Gapersgemeente een naam die klinkt als een klok en heeft dan ook een rijke geschiedenis. Er was jarenlang het gelijknamige café met zijn vaste stamgasten en verenigingen. Patrick Gryson was de laatste uitbater. Hij stopte eind december 2017. Vooral feestzaal Berkenhof zit in de herinnering van veel Geluwenaren en zorgt ongetwijfeld voor veel nostalgie en mooie verhalen. Heel wat fuiven, huwelijksfeesten, bijeenkomsten, een quiz en andere activiteiten van verenigingen vonden daar plaats. Heel wat Geluwenaren houden er heel mooie herinneringen aan over.

Patrick Gryson was er 15 jaar uitbater. Eigenaar was de vzw Katholieke Werken van het Dekenaat Menen. Deze vzw gaf de gronden in erfpacht aan de stad Wervik. Na gesprekken met de eigenaar, kon de stad de gebouwen aan de voorkant (café, woning, feestzaal en bergruimte) in erfpacht nemen.

Chiro en KLJ

“De gebouwen achteraan werden in erfpacht gegeven aan vzw ‘t Scolus, de vzw boven Chiro Speratoker”, zegt de bevoegde schepen. “Die gebouwen blijven natuurlijk de vaste stek voor de werking van de Chiro van Geluwe en sedert vorig jaar heeft ook KLJ Wervik-Geluwe daar een vaste plek.”

“De gebouwen aan de voorkant worden nu op initiatief van de stad afgebroken. Als stad gaan we daar geen nieuwe gebouwen zetten, maar maken we plaats voor nieuwe groene speelruimte in Geluwe. Ruimte waar Chiro Geluwe en kinderen uit de buurt volop en veilig kunnen spelen en ravotten. Ook (oudere) buurtbewoners zullen er hun plekje kunnen vinden om – wanneer de kinderen niet aan het rondcrossen zijn – tot rust te komen in een groene omgeving.”

Vooral feestzaal Berkenhof zit in de herinnering van veel Geluwenaren

“Geluwe heeft nood aan bijkomende groene speelruimte en als stad willen we hier sterk op inzetten. De stad zal niet alleen het deel vooraan aanleggen als groene speelruimte, maar ook de speelruimte die in erfpacht is van de Chiro wordt mee heraangelegd. De bestaande bomen worden behouden en als speelelement meegenomen.”

Nieuwe toekomst

“De afbraak is dus het einde van een tijdperk voor de gebouwen van het Berkenhof, maar meteen de start van een nieuwe toekomst als groene speelplek.”

De inrichting van de groene speelruimte zal gebeuren samen met de kinderen en leiding van Chiro Geluwe, kinderen en bewoners uit de buurt. Beelden hiervan zijn er dus nog niet beschikbaar.

De afbraak zal gebeuren door Derry Deprez uit Zonnebeke en afkomstig uit Wervik. Koen Vandorpe uit Geluwe is architect van het project. De afbraakwerken zijn gegund voor 24.206,36 euro, btw inbegrepen. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier