Gebouw Metaalwaren Claerbout in Lichtervelde tegen de vlakte

Metaalwaren Claerbout verhuisde in 2009 definitief naar Gits. Het pand in de Astridlaan deed tot voor kort nog dienst als opslagruimte. (foto Kurt)©Kurt Desplenter Foto Kurt
Metaalwaren Claerbout verhuisde in 2009 definitief naar Gits. Het pand in de Astridlaan deed tot voor kort nog dienst als opslagruimte. (foto Kurt)©Kurt Desplenter Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Een brok geschiedenis ging vorige week tegen de vlakte. Na ruim 150 jaar krijgt het voormalige handelspand van Metaalwaren Claerbout een nieuwe bestemming. Straks verrijzen er 14 gloednieuwe appartementen.

Het was Pierre Debeuckelaere die 153 jaar geleden de metaalhandel oprichtte. De zaak was toen nog een ijzerwinkel en een smidse. In de volksmond was de zaak gekend als ‘Beuckelaers’. Aangezien Pierre geen kinderen had, nam Hildeman Claerbout de zaak over van zijn oom. Sindsdien gaat de zaak over van vader op zoon. Op vandaag is Pieter Claerbout (50) zaakvoerder. Hij werkt sinds 1991 in de zaak, die hij zelf overnam van zijn vader Gabriel.

De winkel van Metaalwaren Claerbout in Lichtervelde is al sinds 2009 dicht. De focus kwam toen volledig te liggen op de nieuwe handelszaak in Gits, waar het bedrijf in 2006 haar intrek nam. De winkelruimte in Lichtervelde deed toen nog dienst als stockageruimte. Tot nu. Het pand ging na 153 jaar tegen de vlakte.

14 appartementen

Straks wordt begonnen met de bouw van 14 nieuwe appartementen. “Het is niet verkocht. Wij verhuren de appartementen zelf”, opent Pieter Claerbout. “Uiteindelijk is het mijn ouderlijke thuis. Ik heb zelf 40 jaar in Lichtervelde gewoond, maar uiteindelijk moet je er eens afscheid van nemen. We hebben de bouwvergunning al een tijdje, maar het heeft allemaal iets langer geduurd dan verwacht. In het voorjaar hopen we met de bouw te beginnen. Het appartementsgebouw mag twee verdiepingen hoog zijn, met een plat dak. Het zal alvast een verfraaiing voor het straatbeeld zijn.”

Noodzakelijke stap

Sinds 2006 is de zaak gehuisvest in Gits, in de voormalige vestiging van jeansfabrikant Levis. “Die verhuis was echt wel noodzakelijk, zowel qua toegankelijkheid, qua parking… Om de toekomst te verzekeren was dat een noodzakelijke stap. Hier kunnen we uitbreiden, we hebben stockageruimte. Alles is er op één plaats. De manier van werken is ook anders. Het gebouw in Lichtervelde was verouderd en voldeed niet meer aan de nodige eisen. En uiteindelijk zijn er dan altijd wel kosten aan. Dan wordt het moeilijk om het in stand te houden. Het mag dan wel je ouderlijke thuis zijn, maar uiteindelijk moet dat eens een nieuwe, goede bestemming krijgen. Het is wat afscheid nemen, maar we zijn tevreden met de nieuwe bestemming ervan”, besluit Pieter Claerbout het gesprek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier