Geboren in WOI, getrouwd in WOII: Oostkampse Martha Hermy viert 103e verjaardag

© PH
Redactie KW

Martha Hermy uit de Brugsestraat mocht op maandag 24 september 103 kaarsjes uitblazen. Dat is niet iedereen gegeven. Martha is dan ook een bijzonder iemand. Ze woont nog steeds op haar appartement zonder lift, in de Brugsestraat, één verdieping hoog. Ze heeft er zicht op het Pastorieplein waar de vlinderstruik staat die ze mocht planten ter gelegenheid van haar 100ste verjaardag. Haar kleindochter Evelyn (40) woont net boven haar en die houdt wel een oogje in het zeil.

Het geheim voor een lang leven? Over die vraag moet Martha niet lang nadenken. “Veel werken en veel in beweging blijven. Ik ben geboren in Oostkamp tijdens de Eerste Wereldoorlog en ben getrouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog”, vertelt Martha. “Mijn man, Jozef Siersack, was een hele meegaande mens. Echt waar. Hij deed alles voor mij. Gelukkig heeft hij nooit moeten meevechten in de oorlog. De Gestapo stond hem wel eens op te wachten, maar gelukkig had hij zijn papieren bij die hem vrijspraken.”

“Hij was nogal goed in smedenwerk en hij was onmisbaar in het atelier van de spoorweg in Steenbrugge, waar hij tewerkgesteld was”, vervolgt Martha. “Men was er bezig met een opdracht voor de Duitsers. Later werd hij machinist bij de spoorwegen. In 2003 is hij gestorven op 83-jarige leeftijd. We hebben twee kinderen: Thierry (73) en Johny (67), vier kleinkinderen: Annelies, Lieselot, Evelyn en Francis en vier achterkleinkinderen: Yara, Yordy, Yenthel en Yelena.

“Ik ben altijd een goede eter geweest. Een stukske schapenvlees sloeg ik nooit af, maar biefstuk en rumpsteak lustte ik ook heel graag. Nu ben ik wat matiger met alcohol, maar toen mijn man nog leefde, dronken we elke avond een glaasje zoete, witte wijn“, besluit Martha.

(PH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.