De buurt van de Centrumbrug in Ingelmunster werd zaterdagochtend opgeschrikt door een fel lawaai. Aanvankelijk werd gedacht dat een werfkraan omgevallen was door de wind, maar blijkt dat een deel van de brug aan de kant van het station gekraakt is door het gewicht. Het uiteinde van het brugdek, aan de zijde van het station, is losgekomen van het landhoofd. De brug vertoont een duidelijke knak, er is ook een grote verstevigingsbalk gebroken. Er raakte niemand gewond, maar de schade aan de brug is wel aanzienlijk.

"Gebogen, maar voldoende stabiel"

De bouw van de nieuwe Dorpsbrug in Ingelmunster bevindt zich momenteel in een fase waarbij 2 van de 4 segmenten van het betonnen brugdek reeds gerealiseerd zijn. Enkele weken geleden werd er een eerste laag beton gestort. Toen al werd gezegd dat de brug door het gewicht zo'n 70 cm zou zakken. Deze week was er de tweede storting, waarbij er wellicht te veel beton gestort werd. Dit zou het gevolg zijn van een fout in de berekeningen.

Het dossier van de Centrumbrug wordt beheerd door de Vlaamse Waterweg. "De feiten deden zich zaterdagochtend rond 8 uur voor", vertelt Hélène Vermeulen van de Vlaamse Waterweg. "Onze diensten, de gemeente en de aannemer zijn meteen ter plaatse gegaan. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de brug gebogen is, maar nog steeds voldoende stabiel."

Oorzaak onduidelijk

Hélène Vermeulen van de Vlaamse Waterweg: "De toestand van de brug wordt dit weekend verder opgevolgd, maar nu al kan ik zeggen dat een afbraak niet aan de orde is."De Vlaamse Waterweg nv stelt alles in het werk om de werkzaamheden zo snel als mogelijk te hervatten.

Over de precieze oorzaak is er nog onduidelijkheid. "Een fout in de berekeningen is daarbij slechts een van de scenario's. De komende dagen is het prioriteit om te bekijken hoe we de brug verder kunnen opbouwen. De impact op de timing moet de komende dagen duidelijk worden."

De opening van de nieuwe Centrumbrug was voorzien voor het najaar van 2019.

(TD/PADI/PVH)

© (foto FODI)
© (foto PVH)
Het midden van de Centrumbrug in opbouw vertoont een knak. © (foto Facebook)
© (foto PVH)
De buurt van de Centrumbrug in Ingelmunster werd zaterdagochtend opgeschrikt door een fel lawaai. Aanvankelijk werd gedacht dat een werfkraan omgevallen was door de wind, maar blijkt dat een deel van de brug aan de kant van het station gekraakt is door het gewicht. Het uiteinde van het brugdek, aan de zijde van het station, is losgekomen van het landhoofd. De brug vertoont een duidelijke knak, er is ook een grote verstevigingsbalk gebroken. Er raakte niemand gewond, maar de schade aan de brug is wel aanzienlijk. De bouw van de nieuwe Dorpsbrug in Ingelmunster bevindt zich momenteel in een fase waarbij 2 van de 4 segmenten van het betonnen brugdek reeds gerealiseerd zijn. Enkele weken geleden werd er een eerste laag beton gestort. Toen al werd gezegd dat de brug door het gewicht zo'n 70 cm zou zakken. Deze week was er de tweede storting, waarbij er wellicht te veel beton gestort werd. Dit zou het gevolg zijn van een fout in de berekeningen. Het dossier van de Centrumbrug wordt beheerd door de Vlaamse Waterweg. "De feiten deden zich zaterdagochtend rond 8 uur voor", vertelt Hélène Vermeulen van de Vlaamse Waterweg. "Onze diensten, de gemeente en de aannemer zijn meteen ter plaatse gegaan. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de brug gebogen is, maar nog steeds voldoende stabiel."Hélène Vermeulen van de Vlaamse Waterweg: "De toestand van de brug wordt dit weekend verder opgevolgd, maar nu al kan ik zeggen dat een afbraak niet aan de orde is."De Vlaamse Waterweg nv stelt alles in het werk om de werkzaamheden zo snel als mogelijk te hervatten.Over de precieze oorzaak is er nog onduidelijkheid. "Een fout in de berekeningen is daarbij slechts een van de scenario's. De komende dagen is het prioriteit om te bekijken hoe we de brug verder kunnen opbouwen. De impact op de timing moet de komende dagen duidelijk worden."De opening van de nieuwe Centrumbrug was voorzien voor het najaar van 2019.(TD/PADI/PVH)