Gebied rond Hoornstraat in Beernem wordt totaalzone van zorg, recreatie en landbouw

Ook het gemeentebestuur was aanwezig op de infovergadering. © AVH
Arno Van Haverbeke

Brocap, een investeringsvennootschap, organiseerde dinsdagavond een infomoment rond de herinrichting van het gebied aan de Hoornstraat, Mexicostraat en de Kasteeldreef. Wat er ook effectief komt, is nog niet zeker, maar in grote lijnen ligt de bestemming van het gebied wel al vast: “De herbestemming van dat gebied moet zorggerelateerd zijn.”

Brocap is een advies- en investeringsvennootschap dat vooral focust op herontwikkeling. Het gebied aan de Hoornstraat is voor hen een project waar ze al enkele jaren aan werken: “We zijn nu bezig met de aanvraag van de omgevingsvergunning, maar de bouw van nieuwe gebouwen is nog niet voor meteen. We beginnen met de aanleg van het terrein. Dat wil zeggen dat we twee zandwinningsputten heraanleggen, bomen en struiken aanplanten en een zone als vlinderlandschap inrichten. Daarmee willen we de omgeving bouwrijp maken zodat een projectontwikkelaar in de toekomst kan starten met de gebouwen”, reageert Iris Bauwens.

Plukmarkt

Ook het gemeentebestuur was aanwezig op de infovergadering. Volgens burgemeester Jos Sypré gaat het om een heel waardevol project: “Brocap probeert nu mensen warm te maken om hun project later te kunnen verkopen. Dankzij Curando (dienstverlenend bedrijf in de zorgsector, red) is er in dat gebied ook een pluktuin. Dat is een project waar burgers voor kunnen betalen, in ruil voor groenten en fruit die ze zelf plukken, een enorm waardevol project dus. Die coöperatieve steunen we als gemeente ten volle, vandaar dat we deze infomarkt dan ook heel belangrijk vinden.”

(lees verder onder de foto)

Brocap gaat nu op zoek naar kopers van het gebied. Ook dat is een heel karwei, want niet iedereen is geschikt om het gebied over te nemen.
Brocap gaat nu op zoek naar kopers van het gebied. Ook dat is een heel karwei, want niet iedereen is geschikt om het gebied over te nemen.© AVH

Met de infomarkt van gisteren wilde Brocap de buurtbewoners inlichten met visueel beeldmateriaal. Zo weten ook zij heel goed wat er in de toekomst in hun buurt komt. Wat er ook effectief komt, is nog niet zeker, maar in grote lijnen ligt de bestemming van het gebied wel al vast: “Het RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan, red) is van toepassing op de Hoornstraat en omstreken. In dat plan staat dat de herbestemming van dat gebied zorggerelateerd moet zijn. Bovendien zijn andere delen van dat gebied bedoeld voor recreatie en landbouw. Het wordt dus een heel divers gebied met ook nog ruimte voor educatie en evenementen. Andere voorbeelden zijn recreatieverblijven of een kamping”, zegt Bauwens.

Laatste puzzelstuk

Brocap gaat nu op zoek naar kopers van het gebied. Ook dat is een heel karwei, want niet iedereen is geschikt om het gebied over te nemen: “We zijn op zoek naar mensen die passen in het verhaal. We zijn al een paar jaar bezig aan dit project en legden al een heel traject af in samenwerking met het bestuur van de gemeente. De toekomstige koper moet dan ook het laatste en juiste puzzelstuk vormen”, sluit Bauwens af.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.