Gastvrouw ‘t Zeilend Fornuis uit Koksijde breekt beide enkels

Siska Wortman, met beide benen in het gips, en Fré Béghin van 't Zeilend Fornuis. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Een droomreis naar Namibië eindigde voor restaurantuitbaters Siska Wortman (42) en Fré Béghin (57) in mineur. Siska maakte een ongelukkige val en keerde terug met een gebroken enkel. Ze hoopte snel te revalideren om haar gasten in restaurant ‘t Zeilend Fornuis te kunnen ontvangen, maar enkele weken later brak ze bij een nieuwe val haar andere enkel. “We kunnen dan ook hulp in de zaak gebruiken”, zegt ze.

De voorbije weken had Siska de wind duidelijk niet in de zeilen. Fré, Siska en hun zoon genoten eind december met volle teugen van een vakantiereis in Namibië. “We waren geland in Windhoek en huurden een jeep voor een tocht van zo’n 500 kilometer, in een konvooi van een 10-tal auto’s” vertellen Fré en Siska. “We ontdekten prachtige locaties: Walvisbaai, de zandvlakten van Skeleton Coast, het Duitse plaatsje Swakopmund, de waterputten in het onherbergzame noorden bij Angola,… We zaten er echt in the middle of nowhere. Via een laddertje klommen we ‘s nachts in de daktent op onze auto om er te slapen. Die verlieten we liefst niet, want we bevonden ons op het terrein van olifanten.”

Laddertje

Uitgerekend op nieuwjaarsdag ging het mis. Siska mistrapte zich op het laddertje, sloeg haar voet om en gleed weg in het hete zand. “Ik dacht aan gescheurde gewrichtsbanden, maar in dat onherbergzame gebied vind je nergens hulp. Vijf dagen duurde het voor we een primitieve kliniek vonden. Ik kwam terecht bij een Franssprekende Congolese dokteres. Ze kon geen foto’s nemen, want ze hadden heel weinig middele. Er waren twee dokters voor 5.000 mensen. Ze stak me tot boven mijn knie in het gips. Dat was zo onhandig dat ik er zelf een stuk afknipte. Negen dagen na mijn ongeluk stapten we op het vliegtuig naar huis, met mijn been in een soort bottine, want anders mocht ik niet vliegen.”

Mijn eerste enkel brak ik op droomreis in Namibië, de tweede thuis bij een val

“Het eerste wat ik deed toen we thuis waren, was frieten met stoofvlees eten” lacht Siska. “In AZ West stelden ze een enkelfractuur vast. Tijdens de operatie stak de chirurg een plaat in mijn been met zeven schroeven. Daar zat ik dan. Werkonbekwaam! En Fré zat in de rats, want ik kon de zaal in het restaurant niet meer doen. Ik liep de muren op, figuurlijk dan toch. Maar het kon nog erger! Nog geen twee weken geleden zette ik thuis mijn voet verkeerd, mijn kruk schoot weg en ik viel achterover. In het ziekenhuis konden ze het amper geloven. Mijn andere enkel was gebroken, bijna op dezelfde plaats. Nu ben ik helemaal hulpeloos voor geruime tijd.”

Oproep op Facebook

Chef Fré trekt zich tijdelijk uit de slag met jobstudenten en flexiwerkkrachten, maar met de krokusvakantie voor de deur en het drukke seizoen in aantocht, moet er een oplossing komen om Siska’s plek in de zaal in te vullen. “Ik heb al een oproep gelanceerd op Facebook. Ik laat me nu zelf wat meer zien in de zaal, maar ik moet natuurlijk zorgen dat de dagverse visvangst of onze vleesspecialiteiten zoals altijd perfect op het bord van onze klanten belanden. Als koppel konden wij onze zaak perfect samen runnen, nu hebben we nood aan een gemotiveerde medewerker voor de zaal.”

Wie als jobstudent of flexijob-werknemer de zaalbediening van pechvogel Siska tijdelijk wil overnemen, mag contact opnemen via info@zeilendfornuis.be of tel. 058/620.310.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier