GastroRSL viert vijftig jaar gastronomie in Roeselare

Het team van GastroRSL viert dit jaar de vijftigste verjaardag. © Stefaan Beel
Peter Soete

De Rodenbachgastronomie mag dit jaar 50 kaarsjes uitblazen. De culinaire feestavonden tijdens de herfst blijven meer dan ooit dé afspraak voor gastronomieliefhebbers. Luc Degryse was er 50 jaar geleden al bij en is ook nu nog de penningmeester van de Rodenbachgastronomie die zich vanaf nu GastroRSL noemt.

“Roeselare staat bekend voor zijn ondernemingszin en de jaarlijkse handelsbeurs begin november is daar een van de exponenten van”, zegt Luc Degryse. Luc baatte samen met zijn broer Marc en hun respectievelijke echtgenotes jarenlang het gerenommeerde Park Rodenbach uit en was er 50 jaar geleden al bij toen de Rodenbachgastronomie het licht zag. Nu is Luc nog steeds penningmeester van de vereniging. “Het waren Leon Deboosere en Hugo Verwaetermeulen die aan de basis lagen van deze groepering. Hugo was ook de eerste voorzitter in 1969. Bekende chefs uit de regio wilden hun meesterschap beklemtonen in een gastronomische veertiendaagse rond de periode van de jaarbeurs. Na verloop van tijd werd die veertiendaagse uitgebreid en nu kan men culinair genieten van eind oktober tot halfweg december.”

“De spelregels waren zeer eenvoudig. De deelnemende restaurants moesten een gastronomische keuken aanbieden, de prijs van het menu moest overal dezelfde zijn en in ieder menu moest een gerecht of aperitief voorkomen met Rodenbachbier. Dat is na 50 jaar nog steeds zo, al mag er nu ook met Cornet gewerkt worden in plaats van Rodenbach.”

Rolls Royce

“De leden van de Rodenbachgastronomie zijn geen concurrenten. We zijn collega’s en vrienden. Het is ons gewoon te doen om Roeselare nog meer op de kaart te zetten als gastronomische stad. Men moet niet naar Brugge of de kust uitwijken om heel lekker te eten, hier heeft men keuze genoeg. En als een lid geen plaats meer heeft dan stuurt hij de klant gewoon naar een collega die op dat ogenblik wel nog een tafeltje vrij heeft. Iedereen weet toch dat de kwaliteit en beleving even goed is.”

Luc Degryse en zijn echtgenote Rita heffen het glas op GastroRSL. (foto Stefaan Beel)
Luc Degryse en zijn echtgenote Rita heffen het glas op GastroRSL. (foto Stefaan Beel)© (foto Stefaan Beel)

“Ik herinner me nog een keer dat een Engelsman in een Rolls Royce stopte aan het Park Rodenbach en vroeg of hij kon lunchen. We waren niet open op dat moment en ik stelde zijn chauffeur voor om hem de weg te tonen naar restaurant Orchidee. Ik reed voor in het Fiatje van mijn echtgenote en die prachtige Rolls volgde me op de voet. Toen we arriveerden, stopte de chauffeur me 500 Belgische frank (12,50 euro, red.) fooi toe. Kun je je dat inbeelden! In die tijd!”

“Onze club heeft een mix van jonge collega’s en oudere leden. Maar die ervaren mensen zoals Francis, Geert en Kris drukken zeker nog hun stempel en er wordt naar hen geluisterd. Ze zorgen voor een rustgevoel (lacht) wanneer de jongere collega’s soms hele mooie maar moeilijk te realiseren plannen ontvouwen.”

Nieuwe voorzitter

De kersverse voorzitter van de Rodenbachgastronomie is Fabrice Loones van Ter Bos. Hij volgt Wim Degryse van Tafel Madeleine op. “We zijn heel blij dat wij de voorstelling van onze culinaire herfstfestijnen bij ons nieuw lid Michael Decruw van restaurant d’Hofstee kunnen doen. Ook dit jaar presenteren we op elf vrijdagen een culinair festijn. Maar misschien de belangrijkste nieuwigheid is onze naamsverandering. Na 50 jaar wordt de Rodenbachgastronomie vanaf nu GastroRSL. Het klinkt beter en moderner en zal de jeugd zeker meer aanspreken maar de boodschap blijft dezelfde: een lekkere culinaire ervaring aanbieden in het Roeselaarse voor een democratische prijs.”

“Ook onze huischampagne, David-Heucq Brut, krijgt een nieuw etiket en muselet. De nieuwe etiketten en muselets dragen allemaal het nieuwe logo van GastroRSL. Voor de rest blijven we ook in dit jubileumjaar volop inzetten op de Herfstfestijnen en Lentekriebels. Wat goed en lekker is, moet dan ook niet veranderd worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier