Gas en elektriciteit tot 200 euro duurder voor wie in Kortrijk woont

Stad Kortrijk gaat distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas Gaselwest een brief sturen waarin ze vragen om hun tarieven in Kortrijk te verlagen. Dat werd maandagavond beslist tijdens de gemeenteraad. Die brief komt er zowel op vraag van de oppositie als de meerderheid. Kortrijkzanen betalen immers tot 200 euro meer voor hun gas en elektriciteit.

Het kost meer om de lichtjes aan het Kortrijkse stadhuis te doen branden dan in de buurgemeenten. © AN

De hoge tarieven voor het verdelen van gas en elektriciteit in Kortrijk, zijn al langer een pijnpunt. Zeker omdat de prijzen in aanpalende gemeenten zoals Wevelgem of Menen een stuk lager liggen.

Volgens de netbeheerder betalen Kortrijkzanen meer omdat de stad landelijker gelegen is. Maar daar heeft de Kortrijkse gemeenteraad zo zijn twijfels over. “Onze stad ligt immers niet landelijker dan Lauwe of Rekkem”, klinkt het.

Niet correct

Tine Soens (SP.A) pleitte nogmaals voor gelijke tarieven in heel Vlaanderen. “Kortrijkzanen betalen volgens een onderzoek van Testaankoop tot 200 euro meer per jaar, puur op basis van waar ze wonen en dat is niet correct”, klonk het. Enkele maanden geleden bracht ze dat pijnpunt al eens naar boven, maar tevergeefs. Enkele informele gesprekken met de distributienetbeheerder leverden niets op.

Schepen van Financiën Kelly Detavernier (N-VA) beloofde om het probleem expliciet voor te leggen aan Gaselwest. “We zullen hen een officiële vraag vanuit het stadsbestuur sturen”, liet ze weten. “Want daar zijn wel al gesprekken over geweest, maar tot nu toe blijven die zonder resultaat.”

Afwachten

Of Gaselwest wel zal reageren op een officiele brief valt af te wachten. “We houden iedereen op de hoogte van hun antwoord in de komende gemeenteraaden”, beloofde de schepen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.