GAS-boetes en dure banen bedreigen toekomst van zwemclub voor mensen met fysieke beperking

Bij het inrijden van de parking staat aangegeven welke weg je moet volgen als je geen specifieke vergunning hebt. "Te onduidelijk", klinkt het bij Michel uit Harelbeke. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Boas, de enige zwemclub in Kortrijk voor mensen met een fysieke beperking, dreigt kopje onder te gaan. De reden? De de gigantische geldsommen die ze de laatste maanden moesten ophoesten. Niet alleen betalen ze in het nieuwe zwembad een dikke 1.000 euro per jaar meer voor hun banen dan vroeger, ze moesten al 464 euro aan GAS-boetes neertellen. Verschillende vrijwilligers zetten immers mensen met een handicap of materiaal af vlak voor het zwembad, en dat mag niet. “Dit is geen aanklacht tegen de stad, het bestuur, of zelfs Lago, wel tegen een algemeen frustrerend systeem”, aldus Dries Christiaens. Schepen van Sport Arne Vandendriessche belooft om te helpen zoeken naar een oplossing.

Dries Christiaens (43), algemeen coördinator en een van de oprichters van Boas, is de wanhoop nabij. Hij is aan de slag als zelfstandig kinesist, getrouwd en papa van twee zonen (3 en 7). Daarnaast steekt hij al 15 jaar iedere seconde vrije tijd in Boas, de grootste zwemclub in Vlaanderen voor mensen met een fysieke beperking. De club is actief in zeven steden, draait volledig op vrijwilligers en heeft zo’n 200 leden. Een dertigtal van hen zwemt in Kortrijk, er is ook een stevige wachtlijst. Hun toekomst in het zwembad is volgens Dries niet meer zeker.

“De club bleef vorig jaar achter met een tekort van 17.000 euro. Als het zo verder gaat, gaan de boeken nog voor het einde van 2019 dicht”, verzucht hij. “We kregen dit jaar nog geen 1.000 euro subsidies van Stad Kortrijk. Normaal zou dat meer kunnen zijn. In 2018 kregen we nog 1.083 euro en in 2017 toch 1.290 euro, maar omdat ik zogezegd een blaadje vergat bij de aanvraag zagen we het geld aan onze neus voorbijgaan. Toen ik erop wees dat alle stukken wel aanwezig waren, was het te laat. De fondsen waren al verdeeld. Ook op subsidies om inclusie te bevorderen hebben we geen recht, want wij doen al aan inclusie.”

Daartegenover staat dat de Kortrijkse tak van de club zijn kosten de hoogte in ziet gaan. Vroeger konden de zwemmers van Boas gratis in het Magdalenazwembad terecht. “Nu betalen we 5,30 euro om een baan van 25 meter een uurtje te huren. Dat komt neer op meer dan 1.000 euro per jaar, en daar hebben we eigenlijk niet genoeg mee, want er staan nog mensen op de wachtlijst. Ook de UIT-pas is een probleem. Ik vind dat uiteraard een fantastisch initiatief. Maar de gebruikers van die pas betalen slechts 20 procent van het normale lidgeld. 40 procent wordt door de stad bijgepast, de andere 40 moeten wij opleggen.”

GAS-boetes en dure banen bedreigen toekomst van zwemclub voor mensen met fysieke beperking
© AN

Dit is geen aanklacht tegen de stad of Lago, wel een tegen een frustrerend systeem – Dries Christiaens

Als kers op de taart kreeg de vzw nog acht GAS-boetes. “Het gebeurde al enkele keren dat vrijwilligers iemand afzetten vlak voor de deur van het zwembad”, vertelt een erg gefrustreerde Dries. “Laatst was dat iemand met een gebroken been, maar we stopten er ook om het loodzware materiaal dat we nodig hebben om het zwembad rolstoelvriendelijk te maken, uit te laden.” Alleen mag dat niet, oprijden aan het zwembad op Kortrijk Weide mag alleen met een speciale vergunning of via de slagbomen. Slimme camera’s registreren de nummerplaten van overtreders die zonder uitzondering een boete van 58 euro in de bus krijgen. “Wij kunnen onze vrijwilligers die al hun tijd en brandstof doneren daar niet voor laten opdraaien. Dus betaalt de vzw die terug.”

Geen vergunning mogelijk

Volgens Dries zijn de boetes onterecht. “Ten eerste blijf ik erbij dat de bewegwijzering niet duidelijk is. Zeker niet voor mensen zoals onze vrijwilligers die vaak van ver komen en de omgeving niet kennen. De meer dan 900 GAS-boetes die daar in de afgelopen maanden uitgedeeld zijn bewijzen dat wel. En toen ik een vergunning wilde aanvragen bleek dat onmogelijk omdat die verbonden zijn aan een nummerplaat en wij vaak met verschillende wagens op en af rijden. Op de parking gaan staan dan maar? Dat kost je 2,50 euro, want zelfs met een gehandicaptenkaart moet je betalen. Onze leden staan daar sowieso wat langer omdat omkleden niet altijd even vlot gaat. Wie wekelijks zwemt, komt aan 150 euro op jaarbasis, dat is meer dan ons inschrijvingsgeld. Dat houden we met opzet laag, zwemmers betalen bij ons maar 125 euro per jaar. Ik heb mensen die daardoor bewust niet komen. Of andere, zoals een vrouw met een niet-functionerende heup, die dan maar verder weg gaan parkeren. Die dame is dan wel kapot tegen de tijd dat ze hier aankomt. Ze zwemt nu maar een half uur meer in plaats van een uur, meer kan ze niet aan. Ze moet nog terugwandelen ook.”

“We hebben vorig jaar voor de afdeling in Kortrijk zo’n 1.000 euro aan zwemmateriaal aangekocht, en onze lesgevers krijgen een vrijwilligersvergoeding van gemiddeld 7 euro per uur. Omdat we werken met mensen met een handicap zijn er vaak maar een of twee zwemmers per lesgever. En die komt dan nog vaak uit een andere provincie, dus die vergoeding is zeker geen overbodige luxe. We hebben vier trainers die elk 40 lessen per jaar geven. Tel daar verzekeringen, folders, onze website, IT-mensen… bij op en dan moet je geen wiskundig genie te zijn om te beseffen dat we sowieso al krap zitten. Geen van onze clubs is winstgevend, maar Kortrijk steekt er toch met kop en schouders bovenuit wat schulden betreft. In andere steden heb ik het gevoel dat we gewaardeerd worden”, gaat de coördinator verder. “In Wingene krijgen haalden we 7.000 euro op met de Warmste Week en krijgen we een redder van de stad. In Kortrijk heb ik het gevoel dat ik na 10 jaar nog altijd moet uitleggen wie we zijn. De situatie zoals ze nu is, is absurd en als we nu niet in paniek schieten zal het te laat zijn.”

GAS-boetes zijn onomkeerbaar

Schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) liet weten nog geen contact gehad te hebben met de club, maar daar wel voor open te staan. “De subsidies voor dit jaar moeten trouwens nog berekend worden“, aldus de schepen. “Een snelle berekening leert dat we wellicht meer dan 1.400 euro aan subsidies zullen kunnen toekennen voor dit jaar. Die onrust is dus nog nergens voor nodig. Ik stel voor dat die mensen eens langskomen, ik ben zeker dat we er samen uit raken.” “Dat zullen we zeker doen”, belooft Dries. “Dit is zeker geen aanklacht tegen de stad, de schepen of zelfs Lago”, benadrukt hij. “Wel tegen een algemeen erg frustrerend systeem.”

De GAS-ambtenaren zeggen sympathie te voelen voor de club. “Maar onze handen zijn bij wet gebonden”, aldus Sofie Van Audenhove. “Klassieke GAS-boetes zoals die voor sluikstorten of wildplassen, kunnen wij omzetten naar een mildere taakstraf of zelfs kwijtschelden. Maar bij verkeersovertredingen is die optie er niet.” De sanctionerende ambtenaar werkt autonoom, het stadsbestuur kan dus niet tussenkomen. “In dit geval is iedereen gelijk voor de wet”, besluit Sofie. Boas zal de 468 euro voor de acht opgelegde GAS-boetes dus volledig moeten ophoesten.

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) liet eerder weten dat de signalisatie aan het zwembad wél heel duidelijk is. Wel beloofde hij dat er een slagboom geplaatst zal worden, wanneer dat zal zijn is niet duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier