Garnalen en vissers in derde sprookjesboek van Eddy Surmont

Schrijver Eddy Surmont en visser Lorenzo Desmit aan de Vistrap.© GLO
Schrijver Eddy Surmont en visser Lorenzo Desmit aan de Vistrap.© GLO
Gillian Lowyck

Met ‘Langsnuit redt Grijsje Garnaal’ is er een derde sprookjesboek verschenen van schrijver Eddy Surmont en illustrator Mieke Drossaert. Het boek zet dit keer de Oostendse garnaal in de kijker. Twee Oostendse bekende vissers maken zelfs hun opwachting in het sprookje…

Na Langsnuit en de Zeesterren en Langsnuit en Selke De Zeehond is er opnieuw een Oostends sprookje verschenen. Centraal in het boekje staat Langsnuit, een zeepaardje. Dit keer draait zijn avontuur rond garnalen.

“Het verhaal van Langsnuit redt Grijsje Garnaal start uiteraard bij de garnalen”, vertelt schrijver Eddy Surmont (78). “Al de garnalen zitten onder het zand, met enkel hun kopje boven de bodem. Plots zien ze een grote school kabeljauwen. Grijsje De Garnaal waarschuwt de andere garnalen, maar het mag niet baten; de kabeljauwen vallen aan en vullen hun buikje. Grijsje roept de hulp in van zeepaardje Langsnuit.”

Hun zoektocht leidt hen langs de vele wrakken die op de bodem van de Noordzee liggen, waar de Piratenkoning de plak zwaait. “Langsnuit komt op het idee om de hulp in te roepen van de Oostendse vissers. Ze gaan naar de Vistrap en ontmoeten daar vissers Luc Bogaert en Lorenzo Desmit. Ja, dit is een écht Oostends sprookje.” (lacht) “Zij leggen uit hoe die garnalenvangst, vroeger en nu, in zijn werk gaat.”

Komen ook nog aan bod: de zeehonden en Oostende als hoofdstad van de garnaalkroket. “Elk verhaal van Asterix eindigt met een groot banket. Wel, op het einde van dit boekje zie je een tekening waarbij Mieke en ik, Lorenzo en Luc, en ook culinair curator Kobe Desramaults smullen van garnaalkroketten.”

garnaalvissers

Eddy heeft zelf roots in de visserij: “Ik ben de kleinzoon van een garnaalvisser, én heb mijn hele leven de visserij opgevolgd als beroepsjournalist. Ik heb dit boekje opgedragen aan mijn mama, die zopas 101 jaar is geworden.”

Een belangrijke rol in het boek is weggelegd voor de Oostende garnaalvissers Luc Bogaert en Lorenzo Desmit. “Ik vind het een hele eer dat ik in het boek sta”, glundert Lorenzo. “Een beetje extra reclame voor de Vistrap is ook altijd mooi meegenomen.”

Lorenzo De Smit en Luc Bogaert.© GF/Mieke Drossaert
Lorenzo De Smit en Luc Bogaert.© GF/Mieke Drossaert

Het boekje kan voorgelezen worden vanaf drie jaar en zelf lezen kan van zes tot elf jaar. “Leerkrachten van het vierde en vijfde leerjaar hebben het boek nagelezen, zodat het zeker op niveau van de doelgroep is. Een vierde boekje is al in de maak”, glimlacht Eddy.

Langsnuit redt Grijsje Garnaal is in alle boekhandels verkrijgbaar, is uitgegeven bij Ambilicious en kost 17,50 euro. Op woensdag 9 juni om 14.30 uur is er aan de Vistrap de publieksvoorstelling van het boek. Iedereen is welkom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier