Gardeboefeesten in Oekene, een van de laatste authentieke dorpsfeesten

© Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Het dorpsplein van Oekene staat opnieuw een weekend lang op stelten met voor elk wat wils. Van klassiek tot dance, rock en schlager. Weinig dorpsfeesten die nog zo beroeren als de Gardeboefeesten.

De Gardeboefeesten in Oekene hebben al een hele geschiedenis. Begonnen als een kleinschalige activiteit groeide het evenement uit tot een stoet met tienduizenden bezoekers. Op vandaag is een stoet organiseren niet meer te doen, maar het Gardeboecomité maakt er nog steeds een erezaak van om halfweg september uit te pakken met een topaffiche met heel wat activiteiten. “Daarvoor gaan we meer dan ooit de samenwerking aan met andere organisaties”, vertelt voorzitter Frederik Declercq.

“Op die manier kunnen we uitpakken met een nog veel breder aanbod. Dankzij Oekene Inviteert hadden we op donderdagavond Oekener Festspiele met klassieke muziek en op zaterdag was er de rommelmarkt in de aanpalende Wiek. De organisatie is in handen van de mensen van de wijk, maar wijk ondersteunen graag. Ook op zaterdagavond is er een samenwerking met de vijfde editie van ‘I Love The Music’. Door die brede programmatie kunnen we een heel breed publiek bereiken. Dat doen we nog steeds vanuit de tent op het dorpsplein.”

Nochtans zag het er enkele jaren geleden even naar uit dat de Gardeboe zou moeten verhuizen, maar die storm lijkt voorgoed voorbij getrokken. Zondag is er nog Gardeboe Schlagert met artiesten die het betere levenslied ten berde brengen. De bekendste namen zijn Jo Vally en Sergio. Afsluiten doen ze met een fuif in De Platte Tube, dat is het clublokaal van de Gardeboe.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier