Gardeboefeesten dit jaar op parking Flanders Color in Oekene

Bij het Gardeboecomité zijn ze blij dat ze ondanks alle maatregelen toch een editie van het dorpsfeest kunnen organiseren. (foto SB) © Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Corona of niet, tijdens het derde weekend van september is er een nieuwe editie van de Gardeboefeesten. Het programma is aangepast, net als de locatie en ook de manier van werken, maar verder is en blijft het de bedoeling om de inwoners van Oekene en omgeving samen te brengen.

De vlaggetjes hangen al op in het centrum van Oekene, dat betekent dat het bijna tijd is voor de Gardeboefeesten. Ook dit jaar, ondanks corona en de resem maatregelen waar je als organisator rekening mee moet houden. Van donderdag 17 tot en met zondag 20 september. “In normale omstandigheden zetten we een grote tent op het dorpsplein, zorgen we dat de mensen gezellig dicht bij elkaar zitten en wordt er volop gedanst”, vertelt voorzitter Frederik Declercq. “Door het coronavirus is dat allemaal niet mogelijk en dus was het voor ons niet evident om een beslissing te nemen over de Gardeboefeesten. In maart al was duidelijk dat er geen sprake zou zijn van een normale editie en met de voortdurend veranderende maatregelen is het als organisator niet gemakkelijk om iets op poten te zetten. Binnen het Gardeboecomité zaten we bovendien met twee kampen. Het was ofwel afgelasten of toch proberen iets te organiseren.”

Circulatieplan

Uiteindelijk werd beslist om toch iets op poten te zetten. “De Gardeboefeesten zijn een vaste afspraak voor heel wat mensen. Wanneer je een jaar overslaat is het bovendien niet simpel om een jaar later te herbeginnen. Dus zijn we met goede moed gestart en hebben we bekeken wat er mogelijk was. Door het verplichte afstand houden en de beperkte capaciteit was een tent snel uitgesloten. Dit jaar wordt de Gardeboe een openluchteditie op de parking van Flanders Color en Sinnfoort, vlakbij het dorpsplein én aansluitend op De Platte Tube, de thuisbasis van de Gardeboefeesten.”

“Dit jaar geen tent op het dorpsplein, dat zou ons te veel beperken”

“Het voordeel is dat we daar veel ruimte hebben om een coronaveilig terrein in te richten. Zoals het er nu naar uitziet mogen we 400 mensen ontvangen, al zullen we het zelf proberen te beperken tot een 300-tal. De tafels staan op voldoende afstand van elkaar en het is de bedoeling dat iedereen in zijn bubbel blijft. We zorgen voor een circulatieplan met aparte in- en uitgang en er is bediening aan tafel. Verder gelden de gebruikelijke regels zoals voor de horeca. We zijn volledig afhankelijk van het weer, bij slecht weer hebben we enkele kleinere tentjes maar onvoldoende om iedereen droog te houden”, klinkt het bij Frederik. “Daarnaast valt het af te wachten hoe de mensen reageren, want niet iedereen staat te springen om buiten te komen.”

Franse zondag

De organisatie wil zoveel als mogelijk vasthouden aan de bekende ingrediënten. Op donderdagavond is er in de kerk van Oekene het klassiek evenement Oekener Festspiele met het ensemble La Chapelle Sauvage onder leiding van Karel De Wilde. Tickets hiervoor via www.oekenenv.be. “Op vrijdagavond blijven we in De Platte Tube met een streekbierenavond en bluesoptreden door Marcel”, verduidelijkt Frederik. “Op zaterdag trekken we dan naar de aanpalende parking met om 14 uur de traditionele kindernamiddag met paardenkoetsen, springkastelen en een kleine kermis. ‘s Avonds is er een optreden door de rockgroep Raw Deal. Op zondag 20 september eindigt de Ronde van Frankrijk en dus hebben we alles in teken van Frankrijk omgedoopt met Apéro Vive Le Vélo om 11 uur, dan is er ook een smulmarktje met kaas, truffelgerechten, braadworsten en taart. In de namiddag is er dan een optreden van Leah Bien met in de pauze een ballonwedstrijd. De KSA organiseert een Sneukeltocht doorheen Oekene met start bij ons, zij trekken met hun gerechtjes de wereld rond. De meeste activiteiten zijn gratis. En verder kunnen we maar hopen dat we in 2021 opnieuw een normale editie van de Gardeboefeesten kunnen organiseren.”

Alle praktische info via www.gardeboefeesten.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier