Gaming 4 Life: tientallen jongeren spelen computerspelletjes voor het goede doel

Lore Badts: “Ik game al mijn hele leven. Ja, vrouwen doen dat ook.”© AN
Lore Badts: “Ik game al mijn hele leven. Ja, vrouwen doen dat ook.”© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Zaterdag 5 december gaat de vierde editie van ‘Gaming 4 Life’ van start. Twee weken lang zullen bijna 40 bekende en minder bekende jongeren van over het hele land computerspelletjes spelen ten voordele van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Lore Badts uit Harelbeke is een van de organisatoren. “Goede doelen hebben nu meer dan ooit steun nodig”, weet ze.

Nu De Warmste Week niet doorgaat in de vorm zoals we die al jaren kennen, komen heel wat goede doelen in de problemen. Ze zien een groot deel van hun inkomsten, en in sommige gevallen zelfs al hun werkingsmiddelen, weg vallen. Iets coronaveilig organiseren om geld in te zamelen, is dan ook niet evident. In onze provincie is zelfs deur-aan-deurverkoop verboden. “Normaal valt ook Gaming 4 Life onder De Warmste Week ”, weet de woordvoerder van het evenement, Lore Badts. “Vorig jaar zamelden we nog bijna 6.000 euro in voor Te Gek!?, een vzw die psychologische problemen bespreekbaar wil maken. Natuurlijk hopen we om dit jaar beter te doen, maar in de huidige omstandigheden hebben we geen idee wat te verwachten. Toch twijfelden we niet om alles te laten doorgaan. Hét grote voordeel aan gamen is immers dat het vanop afstand kan. Natuurlijk hebben we ons slotmoment, waarop we zoveel mogelijk deelnemers verzamelen, moeten aanpassen. Maar verder kon alles eigenlijk plaatsvinden zoals gepland.”

Mentaal welzijn

Een van de oprichters van Gaming 4 Life , Lars Peeters, legt uit waarom hij en zijn team ook dit jaar weer kozen voor een goed doel dat zich inzet voor het (mentale) welzijn van jongeren. “We merken dat dat de leden van onze community aanspreekt. Zeker nu we allemaal binnen moeten blijven, hebben velen het mentaal lastig. Jongeren zijn daar de dag van vandaag ook veel meer mee bezig.”

“We krijgen als gamers vaak te horen dat we asociaal zijn, omdat we de hele dag achter onze computer doorbrengen”, vult Lore aan. “Maar met Gaming 4 Life hebben we ondertussen niet alleen bewezen dat gamers een heel hechte gemeenschap vormen, online computerspelletjes spelen, is op dit moment zowat het meest sociale dat je kan doen.”

Kevin Sevens en Lars Peeters zijn de bedenkers van ‘Gaming 4 Life’.© AN
Kevin Sevens en Lars Peeters zijn de bedenkers van ‘Gaming 4 Life’.© AN

“Zo is vier jaar geleden bij mij en mijn vriend Kevin Sevens ook het idee ontstaan voor Gaming 4 Life ”, aldus Lars. “Ik wilde als gamer niet het gevoel hebben in een eigen wereldje te leven, maar wilde iets terug doen voor de maatschappij. Kevin is een streamer (iemand die een live uitzending op poten zet als hij een spel speelt. Je kan die dan online volgen, net zoals een voetbalmatch red.) , hij bracht de nodige mensen op de been.”

Donaties

Streamers zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Sommige jongeren verdienen goed hun boterham door te gamen voor publiek. Kijkers kunnen immers met hen praten via een chatfunctie en een donatie doen als ze iets zien op hun scherm dat hen aanspreekt. “We hoefden dus zelfs geen nieuw systeem op te zetten”, aldus Lars. “De streamers doen twee weken lang wat ze eigenlijk altijd doen. Alleen gaan de donaties die ze nu krijgen, naar het goede doel. In dit geval is dat het CAW. Afhankelijk van de grootte van de donatie, doen streamers ook vaak iets terug voor hun kijkers. Denk maar aan een gek dansje of een speciale handeling in het spel.”

Concreet zal je vanaf zaterdag 5 december om 12.00 uur streamers aan het werk kunnen zien via de website gaming4life.be. Er worden twee weken lang tientallen verschillende spelletjes gespeeld. Gamers kiezen immers zelf wat ze spelen. Ook Lars en Lore zelf doen mee. “Ik game eigenlijk al mijn hele leven”, aldus Lore. “Ja, vrouwen doen dat ook. (lacht) Maar wie graag even een pauze neemt, zal bij mij terecht kunnen om liedjes aan te vragen. Voor een kleine donatie zal ik die dan live zingen”, klinkt het enthousiast. “We hebben als gamers al getoond dat we het niet vinden kunnen dat er nog een taboe rust op psychologische problemen. Ik hoop dat we nu ook kunnen tonen dat we willen werken aan een oplossing”, besluit Lars.