Gallo-Romeins Weekend krijgt volgend jaar een nieuw elan: “Totaalpakket aanbieden”

Al bij aankomst zal de bezoeker het gevoel krijgen dat hij terugreist naar het Gallo-Romeinse verleden. © a-LVW
Redactie KW

Tijdens een Facebook Live vertelde schepen Bert Verhaeghe dat het tweejaarlijkse Gallo-Romeins Weekend volgend jaar een nieuw elan krijgt en wordt uitgebreid over heel het grondgebied van Wervik. “Het is de bedoeling om, zeker door het feit dat we vorig jaar van het centrum naar het recreatie-eiland De Balokken zijn verhuisd, de bezoekers ook kennis te laten maken met onze stad”, bevestigt communicatieverantwoordelijke Patrick Biesbrouck.

“De voorstellen die nu op tafel liggen, zijn nog embryonaal maar het is de bedoeling dat de stadsdiensten cultuur, toerisme en lokale economie in samenwerking met de vzw’s Gallo-Romeins Weekend en Viroviacum Romanum initiatieven zullen ontwikkelen om het Gallo-Romeinse verleden van onze stad in de periode dat het Gallo-Romeins Weekend plaatsvindt te accentueren”, vertelt Patrick Biesbrouck.

“We moeten nog enkele zaken naar haalbaarheid onderzoeken maar er zijn toch al realistische plannen en zaken die in de steigers staan. Zo zal een aantal activiteiten in de maand voor het Gallo-Romeins Weekend plaatsvinden. Zoals een lezing en/of een filmvoorstelling. Zeer waarschijnlijk zullen er als aankondiging van het evenement in de centrumstraten weer vlaggen komen.”

We willen ons Gallo-Romeinse verleden accentueren – Patrick Biesbrouck

“Het is ook de bedoeling om de Gallo-Romeinse gerelateerde streekproducten ook tijdens het jaar te laten maken en promoten. Zoals de Romeinse gedroogde worst, paté, tapenades, brood en zeker onze Romeinse wijn. Ook de horeca zal worden gevraagd om mee in het verhaal te stappen door die producten aan te bieden of in de restaurants een Keltisch of Romeins geïnspireerde schotel te serveren.”

Special guest

De vijftiende editie heeft traditioneel het eerste weekend van oktober plaats. Vorig jaar waren er zo’n 5.000 bezoekers. Om over meer buitenruimte te beschikken, verlieten de organisatoren het stadsdomein Oosthove.

“Tijdens het weekend zal het ook de bedoeling zijn dat de bezoeker al bij aankomst het gevoel krijgt dat hij terugreist naar ons rijke Gallo-Romeinse verleden”, zegt voorzitter Yannick Morisse van de vzw Gallo-Romeins Weekend. “Deze initiatieven zitten nog in een verkennende fase, de samenwerking daarvoor met de stad verloopt positief en vlot. We willen voor de bezoeker een totaalpakket rond beleving aanbieden waar we op De Balokken ook nog meer op willen inspelen.”

“Heel binnenkort maken we bekend welke hoofdgast we naar Wervik halen voor onze volgende editie. Zonder nu al te onthullen wie het zal worden, kunnen we wel al zeggen dat we alweer een unicum voor België gaan aanbieden en dat het een hele belevenis voor de bezoeker zal zijn.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier