Gaia en Animal Rights voeren actie en dienen klacht in tegen Torhouts slachthuis

Voor GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch mogen dergelijke wreedheden niet ongestraft blijven: "De dierenwelzijnswetgeving is geen vod papier." © Joke Couvreur
Stefan Vankerkhoven

Ondanks een verbod van de burgemeester, hield vrijdagmorgen 10 juli een honderdtal dierenrechtenactivisten van Gaia en Animal Rights een stille actie voor de poorten van het varkensslachthuis Van Hoornweder in de Vredelaan in Torhout. Beide verenigingen zullen eerstdaags een klacht met burgerlijke partijstelling indienen tegen het slachthuis. De zaakvoerder wilde niet reageren.

Vorige maand maakte Animal Rights bloederige undercoverbeelden publiek, waaruit blijkt dat dit Torhouts familiebedrijf, waar jaarlijks 650.000 varkens geslacht worden, het niet al te nauw neemt met het dierenwelzijn.

Els Van Campenhout, campagnecoördinator van Animal Rights, zegt : “Op de beelden zien we hoe de dieren levend gekeeld worden en ze schreeuwen daarbij de longen uit hun lijf. Wij eisen de sluiting van het ‘horrorslachthuis’ Van Hoornweder en willen harde straffen voor de dierenmishandelaars. Hier zijn de voorbije jaren al miljoenen dieren gestorven. Zelfs met wat het slachthuis op zijn kerfstok heeft, mag deze horrorplek gewoon open blijven. Wij vinden dit op z’n minst gezegd hallucinant.”

Bedwelming

De undercoverreportage toont dat kreupele varkens illegaal aangevoerd worden. Daarnaast komen volgens Els Van Campenhout vele dieren bij na de bedwelming en worden ze bij bewustzijn gekeeld: “We zien op de beelden en in de inspectierapporten dat verschillende varkens verdrinken in het broeibad. “Met de bedwelming gaat het consequent mis. De beelden en rapporten bevestigen dat het probleem met de bedwelming al sinds minstens 2017 aan de gang is.”

Er was een vreedzaam protest van een honderdtal actievoerders.
Er was een vreedzaam protest van een honderdtal actievoerders.© Joke Couvreur

Animal Rights en GAIA zullen eerstdaags bij het West-Vlaams parket een klacht met burgerlijke partijstelling indienen. Voor GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch mogen dergelijke wreedheden niet ongestraft blijven: “De dierenwelzijnswetgeving is geen vod papier. Het slachthuis van Torhout is een broeihaard van dierenmishandeling. Het stiekem opgenomen filmpje met vreselijke beelden toont kreupele en zieke zeugen, met uithangende baarmoeder, die naar de slachtbank worden geleid. Omwille van een slechtwerkende gasinstallatie werden varkens aan de trekhaak wakker, net voor de slachting.”

Roosjes

“Ik hoop in eerste instantie dat een strafrechtelijke veroordeling een einde maakt aan deze wanpraktijken. Maar ik zal er geen traantje voor laten, als de overheid dit slachthuis sluit”, aldus Michel Vandenbossch. De Gaia-actievoeders waren per bus naar Torhout gekomen. Animal Rights had zelfs Waalse en Nederlandse sympathisanten mee. De actie verliep erg rustig, onder het waakzaam oog van de lokale en de federale politie.

De dierenactivisten legden roosjes neer voor de varkens maar gedroegen zich voorbeeldig, zelfs toen een camion vol varkens het slachthuis binnenreed. Die vrachtwagen werd enkel op boe-geroep en enkele traantjes getrakteerd. Tevergeefs polsten wij bij zaakvoerder Peter Vanhoornweder om een reactie, hij wou ons niet te woord staan.

Verboden betoging

Burgemeester Kristof Audenart meldt ons én op Facebook dat hij de betoging verboden had: “Op internationale internetfora werd de voorbije dagen door dierenrechtenactivisten opgeroepen om massaal naar het slachthuis van Torhout te trekken. Ik vreesde ongeregeldheden, in het verleden was er al wat duw- en trekwerk nabij het slachthuis. Daarom heb ik in overleg met de politie de actie verboden. Dit verbod werd door een kleine 100 actievoerders genegeerd. Daarom heb ik aan de politie opdracht gegeven om iedereen te identificeren. Ik heb aan de korpschef gevraagd om alles over te maken aan het parket voor verder vervolg.”

De Lokale Politie Kouter stelt dat de dierenrechtenactivisten inderdaad allemaal geregistreerd zijn. Maar van een echt pv dat doorgestuurd wordt naar de procureur des konings is (voorlopig?) nog geen sprake. Blijkbaar wil de politie de affaire eerst wat laten bekoelen, na de nodeloze paniek die de voorbije dagen in Torhout gecreëerd werd omwille van de komst van Gaia. Want de dierenrechtenactivisten hebben zich in Torhout niet bezondigd aan wandaden.

Investeringen

Kristof Audenart reageert ook op het filmpje met gruwelijk dierenleed in het slachthuis: “De beelden dateren van vorig jaar, ondertussen heeft de eigenaar grote investeringen gedaan. Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts heeft in het Vlaams parlement verklaard dat er naar aanleiding van deze beelden een nieuwe, extra controle heeft plaatsgevonden. Daarbij werd vastgesteld dat het slachthuis de opgelegde aanpassingen effectief heeft doorgevoerd. Ik roep dan ook iedereen op om rustig te blijven en dat iedereen zijn werk doet, zowel het bedrijf als de controleurs van het FAVV en de inspectie dierenwelzijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier