GAIA en Animal Rights protesteren tegen uitbreiding slachthuis Tielt

De locatie van het protest is niet toevallig gekozen: het Boeverbos is immers de hoofdzetel van het West-Vlaamse provinciebestuur dat een vergunning verleende voor de uitbreiding van het omstreden slachthuis. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Dierenrechtenorganisaties GAIA en Animal Rights hielden donderdagmorgen een protestactie bij het provinciehuis Boeverbos in Brugge. Ze klagen aan dat de provincie West-Vlaanderen nog een uitbreiding toestaat voor wat ze het ‘horrorslachthuis’ van Tielt noemen. “Wij gaan sowieso in beroep bij Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir”, zegt GAIA-boegbeeld Michel Vandenbosch.

Een honderdtal dierenrechtenactivisten protesteerden aan het provinciehuis tegen het recent toekennen van een uitbreiding van de capaciteit en infrastructuur van wat ze het horrorslachthuis in Tielt noemen.

Daarmee verwijzen ze naar Debra-Meat, het slachthuis waar Animal Rights in 2017 undercoverbeelden maakte waar op zijn minst een erg hardhandige behandeling van de varkens te zien was.

Kreupele varkens

“We toonden toen duidelijk kreupele varkens die hardhandig aan de oren werden voortgetrokken en onder meer een varken dat niet meer in staat is om te lopen dat met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen wordt gesleept”, zegt Els Van Campenhout van Animal Rights.

De locatie van het protest is niet toevallig gekozen: het Boeverbos is immers de hoofdzetel van het West-Vlaamse provinciebestuur dat een vergunning verleende voor de uitbreiding van het omstreden slachthuis.

“De slachtcapaciteit zal verhoogd worden van 1,5 naar maar liefst 2,4 miljoen varkens per jaar”, zegt GAIA-boegbeeld Michel Vandenbosch.

Korte keten

“En die varkens zijn in heel grote mate bestemd voor de export. Dan durf ik toch zeggen dat de provincie West-Vlaanderen toch wat hypocriet is als ze de mond vol hebben over de korte keten en duurzaamheid. Deze beslissing staat daar toch wel heel erg ver van af.”

“We willen straks dus ook eens van eerste gedeputeerde van de provincie Bart Naeyaert (CD&V), onder meer bevoegd voor landbouw, horen hoe de provincie deze beslissing kan verantwoorden. Ondanks de massaal ingestuurde bezwaarschriften ertegen levert de provincie een vergunning af…We vinden dit opmerkelijk en willen dus graag uitleg.”

Volledige sluiting

“Maar sowieso gaan we beroep aantekenen tegen de toekenning van deze vergunning en dan komt het dossier op het bureau van Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) te liggen en hopelijk vernietigt zij de vergunning.”

“Het verkrijgen van de vernietiging van de vergunning voor de uitbreiding is nu ons eerste strijdpunt, maar eigenlijk willen we de volledig sluiting van dit horrorslachthuis”, vult Els Van Campenhout van Animal Rights nog aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier