Gaby Delanghe is kind aan huis op wijndomein Bohrmann: “Wijn maken is zeer boeiend, topwijn leren kennen ook”

Gaby Delanghe (rechts) met Sofie Bohrmann en Dimitri Blanc. (gf)

Gaby Delanghe trekt sinds 2003 jaarlijks enkele dagen naar de Bourgogne. Op het wijndomein Bohrmann in het wereldvermaarde Meursault helpt hij mee met de wijnproductie. “Heel boeiend, heel zwaar, maar ook ongelooflijk geestig. We hebben er al onvergetelijke momenten beleefd.”

Gaby Delanghe (63) gaat deze zomer voor de achttiende keer wijn maken op een wijndomein in la douce France. De voormalige kantoordirecteur van Belfius Aartrijke startte er mee in 2002 en heeft nog maar een keer geschrikkeld. “Wijn is een passie en omdat ik benieuwd was naar het hele proces rond wijn maken, ben ik in 2002 met een vriend druiven gaan plukken in Bordeaux. Een aangename ervaring, maar het jaar daarop wou ik naar Bourgogne. Ik stuurde een stuk of tien mails naar verschillende wijnhuizen. Maar ze hadden of al genoeg plukkers of ze konden niet in kost en inwonen voorzien.”

Topwijn

“Toch kreeg ik op een dag een telefoontje. Er had iemand mijn mailtje doorgestuurd naar het wijndomein van Dieter Bohrmann, een succesvolle industrieel uit Hasselt die zot was van de Bourgogne en onder meer in het wereldvermaarde Meursault een wijndomein kocht. Zijn dochters Ans en Sofie erfden zijn passie en zetten de wijngaarden verder op de kaart. Hun wijnen zijn top. Ondertussen is het wijndomein 12 hectare groot met wijnen uit Meursault, Puligny-Montrachet, Pommard, Gevrey-Chambertin, Saint Aubin en Monthelie.”

Gaby werd heel goed ontvangen door de Bohrmanns en is niet meer weggeraakt bij de familie. Sindsdien keert hij elk jaar terug voor een dag of negen. “Het eerste jaar plukte ik er druiven, het jaar daarop kreeg ik meer verantwoordelijkheid en mocht ik mee helpen in het wijnmaakproces. Zeer boeiend, maar keihard werken, want alles moet gebeuren op een korte tijdspanne, van druiven plukken tot het druivensap in eiken vaten laten vloeien.”

Of ik het mensen zou aanraden om druiven te gaan plukken? Ja en neen. Het is een zeer lastig karwei. De druiven hangen op kniehoogte en vanaf dag drie begint dat heel zwaar te worden. Mocht ik geen andere verantwoordelijkheden gekregen hebben, zou ik niet elk jaar terug geweest zijn.”

Work hard, play hard zegt een spreekwoord en ook in Meursault kennen ze dat. “De wijn vloeit er rijkelijk en niet alleen naar de vaten. (lach) Ik heb er al onvergetelijke momenten beleefd. De laatste dag bijvoorbeeld is er altijd een groot feest, dat noemen ze paulée. Maar we wachten daarom niet per se tot de laatste dag om te genieten van het goede leven…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier