Gaat Flore Stappers uit Oostkamp naar de Deaflympics? “Financieel plaatje klopt nog niet”

Flore Stappers. (foto GD)
Redactie KW

We hebben nog maar net de Olympische Zomerspelen achter de rug en de Winterspelen van Peking staan al voor de deur. Ook de Deaflympics, zeg maar de spelen voor doven en slechthorenden, komen binnen een paar maanden aan bod. Strijdtoneel wordt Caxias do Sul in Brazilië van 1 tot 15 mei 2022 en daar heeft Flore Stappers (26) uit Oostkamp een serieuze kans op een atletiekmedaille. Dit alles als ze de mogelijkheid krijgt om aanwezig te zijn.

“In 2019 kon ik mij via het Europees kampioenschap selecteren. Ik moest een top drie plaats proberen te bemachtigen, maar het werd nog beter”, lacht ze breeduit. “Ik behaalde goud op de 200 meter en zilver op de 100, en als klap op de vuurpijl werd ik ook nog eens uitgeroepen tot beste atlete van het kampioenschap. Dit leverde onvergetelijke herinneringen op en vriendschappen voor het leven. De vreugde en emoties waren en zijn onbeschrijfelijk.” Maar honderd procent zeker is Flore nog niet van haar deelname. Het financieel plaatje klopt nog niet volledig. “Het huidige budget laat ons niet toe om, naast de atleten, onze technisch directeur, mediaverantwoordelijke en kinesist mee te nemen”, stelt ze vast. “Een technische directeur is iemand die, zoals in het verleden, mee zal afreizen om daar de druk voor de atleten en trainers te verlichten, en om alle praktische zaken te regelen, zoals communicatie, wedstrijdvoorbereidingen, planningen, praktische informatie, wijzigingen, enz… Ons atletiekteam bestaat uit drie mensen, mijn trainer Carlos Baillieu, mijn technische directeur Marina Demunter en ikzelf.”

Ik wil heel graag in de finale geraken. Alles wat meer kan, is mooi meegenomen

“Al sinds 2014 is dit het team dat naar alle kampioenschappen gaat en nu blijkt dat de technische directeur niet mee kan omwille van een beperkt budget. Mijn trainer is horende en kent geen gebarentaal. Hij zou de taak van een technische directeur op zich moeten nemen, terwijl op de Deaflympics alle informatie in internationale gebarentaal wordt doorgegeven. In de maanden die ons nog resteren proberen we nog een spaghetti-avond te organiseren, maar met corona is dat nog onzeker. We hebben ook beroep gedaan op een aantal federaties om financiële steun te krijgen, maar momenteel is het nog steeds onvoldoende. We hebben ook met alle atleten een brief en een videoboodschap verstuurd naar BOIC om hen wakker te schudden. Hopelijk kunnen wij met al deze beetjes ervoor zorgen dat het voltallige team mee kan.”

Droom

Favoriet voor een medaille wil ze zichzelf niet noemen. “Ik doe niet graag uitspraken, maar een medaille behalen is natuurlijk de droom van iedere atleet op de Deaflympics en stiekem ook de mijne. Iedereen zal strijden voor het hoogste plaatsje. Ik zal daar ook volop voor gaan, maar ik laat liever alles op zijn beloop. Ik wil heel graag in de finale geraken. Alles wat meer kan, is mooi meegenomen. Op het wereldkampioenschap dat vorige jaar plaatsvond in Polen, waar ik jammer genoeg niet aan kon deelnemen wegens een Jones-fractuur, zag ik dat het niveau gestegen is in vergelijking met de voorgaande edities. Het maakt mij alleen maar gemotiveerder om hard te trainen”, besluit ze. (GD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier