Gaan deze artiesten Benny Scott achterna?

Eind juni moet de Brugse gemeenteraad beslissen of ‘k En Brugge In M’n Herte van Benny Scott het officiële volkslied van de stad wordt. (foto DC)© Davy Coghe
Eind juni moet de Brugse gemeenteraad beslissen of ‘k En Brugge In M’n Herte van Benny Scott het officiële volkslied van de stad wordt. (foto DC)© Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Onze petitie om ‘k En Brugge In M’n Hertetot hét volkslied van Brugge te erkennen verzamelde al duizenden handtekeningen. Het succes wakkert ook elders het enthousiasme aan. Heel wat lezers tipten nog potentiële volksliederen. Een overzicht.

Al na anderhalve dag hadden meer dan 1.000 Bruggelingen onze petitie getekend om ‘k En Brugge In M’n Herte van Benny Scott tot hét volkslied van Brugge te laten erkennen. Dat aantal hadden we met onze lokale editie Brugsch Handelsblad nodig om een officieel verzoekschrift bij de Brugse gemeenteraad neer te leggen, die het punt nu moet behandelen op de zitting van eind juni. De beslissing ligt dan volledig bij de gemeenteraad, dat moet beslissen om akkoord te gaan of het te verwerpen.

Los van die beslissing kreeg Urbain Schotte de echte naam van Benny Scott de voorbije week het ultieme eerbetoon voor zijn carrière. Naast de erkenning van vele stemmers zette de actie verschillende scholen, ondernemers en artiesten aan om ‘k En Brugge In M’n Herte een tweede leven te geven. Zo bestaat er nu een hard rock-, techno- en zelfs een klassieke pianoversie van het nummer. Juffen en meesters maakten van de gelegenheid gebruik om hun kleutertjes hartjes te laten knutselen, het nummer aan te leren en zelfs les te geven over Brugge en dialect.

In Brugge kan je momenteel een cocktail, pizza, aperitiefbordje en biertje van Benny Scott bestellen. Creatief onderneemster Mien Kaba maakte zelfs een handgemaakte handtas, waarop de integrale tekst van het lied gelaserd werd. Het nummer dook ook overal op: in het vaccinatiecentrum in Brugge wordt het nummer gespeeld, de Brugse politie zette de tekst op hun digitale informatieborden en de beiaard bracht het nummer op het Belfort. De versie blijkt zo geslaagd dat beiaardier Wim Berteloot aan het stadsbestuur zal vragen om het een vaste plek op de trommel te geven, zodat het de komende twee jaar elk uur te horen zal zijn. Kortom: Brugge toonde zijn herte .

Het initiatief wakkerde meteen het enthousiasme in andere steden en gemeenten aan. Al uit zes andere plekken kwam een voorstel voor een eigen volkslied.

Oostende: Lucy Loes met ‘Op de vissemarkt zien ‘k ik geboren’

Ze mag dan wel al tien jaar gestorven zijn, toch blijft de gedachtenis aan Lucy Loes leven in nummers zoals Op de vissemarkt zien ‘k ik geboren dat voor de start van de thuiswedstrijden van KVO luidkeels meegebruld wordt door de fans. Ook een nummer als Heel Oostende dragen ‘k in mien harte kan een ideaal stadslied zijn. De ongekroonde koningin van het visserslied zou dat in elk geval verdienen.

Johny Turbo met ‘Vis in de Leie’

Op feesten en fuiven te lande wordt regelmatig het nummer Slekke van Johny Turbo meegebruld, maar het nummer Vis in de Leie is onlosmakelijk verbonden aan de stad Kortrijk, waar de volkszanger van afkomstig was. Johny Turbo, de artiestennaam van Ivan Carlier, maakte eind jaren tachtig al lokaal furore, maar halfweg de jaren negentig raakte hij pas echt bekend, ook dankzij zijn debuutalbum Veske Zjever . Hij overleed in 2000 aan longkanker.


Will Tura bracht als ereburger een eerbetoon aan zijn geboortestad. (foto Pieter Clicteur)
Will Tura bracht als ereburger een eerbetoon aan zijn geboortestad. (foto Pieter Clicteur)

.

Will Tura met ‘M’n Verre Veurne’

Will Tura hoeven we niet voor te stellen. Hoewel Arthur Blanckaert al jaren niet meer in Veurne woont, keert hij er steeds graag terug, onder meer voor zijn verjaardagsconcerten. Hij werd er op zijn beurt bedankt met een standbeeld, het ereburgerschap en een Will Tura-wandeling. Ook het sportpark werd naar hem vernoemd. In 1990 bracht hij het nummer M’n Verre Veurne uit. Hij schreef het nummer met Marijn Devalck.


Erik Lamsens met ‘Ons Roeselare, onze stad’

In 2017 lanceerde de stad Roeselare het lied Wieder zin van Roeselare , met een videoclip vol bekende plekken en figuren. Maar huisarts Erik Lamsens schreef in 1982 al een eigen ode aan zijn geliefde stad. Onze stad, ons Roeselare werd uitgebracht als single en Erik is er nog steeds fier op. In een verder verleden maakte ook de ondertussen betreurde Jan Himpe een eigen lied over zijn stad.


Mariëtte Crevette met ‘Vesche Geirnaers’

Samen met De visscher up z’n peerd en Jujuju is Vesche geirnoars zowat het bekendste nummer van Mariëtte Crevette, die op braderieën en volksfeesten een eerbetoon brengt aan de paardenvisser van Oostduinkerke. Daarbij kruipt Lucienne Provoost in de huid van de lokale volksheldin, die de ambassadeur is geworden van het immaterieel cultureel erfgoed. Elk jaar wordt een nieuw nummer uitgebracht voor de Garnaalfeesten.


Ron Verbeke met ‘Waregem leeft!’

Waregemnaar en voormalig onderwijzer Ron Verbeke is in muzikantmiddens ook bekend als Steffen Ron. Samen met collega Pat Vermaerken, met wie hij het duo De Gestemde Snaren vormt, brengt hij regelmatig een eerbetoon aan Waregem. Zo werd er al een serenade gebracht aan Miss Waregem Koerse, Briek Schotte en voetbalclub SV Zulte-Waregem. Het nummer Waregem leeft! is een uitgebreide ode aan de Leiestad.

Heeft jouw gemeente of stad ook een lokale held met een dijk van een lied dat erkenning verdient?

Laat het weten op redactie@kw.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier