G Goran: “Aandacht zoeken in tijden van corona, daar doe ik niet aan mee”

G Goran: een nieuwe parodie zit er niet meteen aan te komen. © OV
Olaf Verhaeghe

Zijn beroemde hit Pret & Roapn dateert al van de zomer van 2015, maar nog altijd doet de naam G Goran overal wel een belletje rinkelen. Ook Goran Staessen, 23 ondertussen, zit noodgedwongen thuis en probeert alle coronamaatregelen zo positief mogelijk te bekijken. Aan een nieuw liedje over het virus en alles wat erbij komt kijken, denk hij niet. “Ik denk dat de mensen het woord ‘corona’ ondertussen al meer dan genoeg gehoord hebben.”

Zijn moestuin heeft al zo goed als mogelijk geprepareerd voor de komende weken en maanden. De aardappelen zijn aangeplant, de uien steken in de grond. Nu is het wachten tot mei, om wat meer lentegroenten in de tuin te kunnen zetten. Goran Staessen (23) geniet van de gezonde buitenlucht in zijn Geluwe. Zijn favoriete omgeving, zeker nu zo goed als alles stilvalt.

Goran Staessen kan je kennen van de monsterhit Pret & Roapn of het recente Stutn me Preparé. Maar G Goran is veel meer dan een parodiërende zanger-rapper. Via zijn socialemediakanalen laat hij ook geregeld ludieke filmpjes of voice-overs met een stevige knipoog op de wereld los. Ook nu, in tijden van corona.

Moeten we kunnen lachen met het coronavirus?

“Ik ga heel eerlijk zijn: ik heb twee weken geleden ook een filmpje gemaakt over mijn coronabunker hier in de tuin. Een militair exemplaar op wielen die mijn goede vriend Hannes een tijdje geleden op de kop heeft kunnen tikken. Dat was kort nadat de eerste maatregelen in ons land werden aangekondigd en we met z’n allen in de lockdown light gingen. Natuurlijk moet je daar kunnen mee lachen. Met de maatregelen, welteverstaan. Aan de ziekte of het virus zelf raak ik niet.”

Goran Staessen, bij het grote publiek beter bekend onder zijn artiestennaam G Goran, is 23 jaar en woont samen met zijn mama Samia Lutin, zijn 20-jarige zus Sharifa Staessen en zijn 17-jarige broer Liam in Geluwe. In 2015 scoorde G Goran een immense hit met Pret & Roapn, een parodie op Drank & Drugs van de Nederlandse rappers Lil Kleine & Ronnie Flex. Afgelopen winter had hij ook met Jingle Bells (Stutn me Preparé) een online voltreffer te pakken en stond hij zelfs op het podium van De Warmste Week. Goran werkt bij de groendienst van Westlandia in Ieper.

Appreciëren de mensen wat je maakt?

“Ik denk het wel, ja. Toch als ik op de reacties op het filmpje op Facebook afga. (lacht) Ik heb toch vooral lachende smileys zien passeren, niet zo veel vieze ventjes.”

“Ik weet ook: er zijn altijd mensen zijn die er niet mee gediend zijn. Misschien zijn ze zelf getroffen door het virus. Of is een van hun naasten ziek geworden. Nogmaals, ik bewaak die grens echt goed. Je kan gerust honderdeneen grappen of filmpjes maken over de quarantaine, over de politici en de experts op televisie en over de impact op ieders leven van dat virus. Maar je moet respectvol blijven. Lachen met de ziekte is meer dan een brug te ver.”

“Er zijn ook YouTubers die vierkant hun voeten vegen aan de maatregelen die de overheid afkondigt om toch maar een paar views of clicks te scoren. Afspreken met vrienden terwijl je weet dat het niet mag. Waar ben je dan mee bezig?”

G Goran met zijn hondje Igor:
G Goran met zijn hondje Igor: “Gelukkig kan ik nu en dan een wandelingetje maken. Ik zou de muren oplopen anders.”© OV

Enkel aan jezelf denken en aandacht pakken.

“Heb je die Amerikanen gezien die in de supermarkt overal aan likken? Of al die respectloze online ‘uitdagingen’. Sorry, maar daar doe ik niet aan mee. Ik maak filmpjes omdat ik het zelf leuk vind. En omdat ik denk dat ik de mensen wat amusement kan bieden. Ik ben ervan overtuigd dat humor veel mensen wel door deze moeilijke periode kan helpen. Overal waar je kijkt, lees of hoor je iets over dat virus. Velen zullen blij zijn om nu en dan iets luchtigs of grappigs te zien passeren. Er is al genoeg angst, het is al moeilijk genoeg. Nu en dan iets vrolijks moet zeker kunnen. Meer nog, het is nodig.”

Ga je zelf een liedje maken over de coronacrisis?

“Dat denk ik niet. Hannes, mijn maat en ik, hebben het er al over gehad, maar het is moeilijk om een heel liedje grappig te houden. Zeker als je de ziekte an sich wil ontwijken om niemand te kwetsen. Bovendien hebben al heel veel mensen een ‘coronaliedje’ gemaakt, het ene al beter dan het andere.” (lacht)

Het is al moeilijk genoeg. Nu en dan iets vrolijks moet zeker kunnen. Het is zelfs nodig

“Trouwens, ik denk dat de meeste mensen corona al goed beu zijn. Het woord alleen al hebben we de voorbije dagen en weken al veel te vaak gehoord en gezien.”

“Filmpjes ga ik wel nog maken, er zitten al een paar plannen in mijn hoofd. Meestal komen die grappen vrij natuurlijk. We zullen natuurlijk rekening moeten houden met de geldende maatregelen, maar daar vinden we wel wat op. Voice-overs bijvoorbeeld kan ik perfect vanop mijn kamer maken.”

Hoe groot is de impact van de maatregelen op jouw leven en werk?

“Enorm natuurlijk. Ik zit thuis van mijn werk bij de groendienst bij Westlandia in Ieper. Al zeker tot de maatregelen soepeler worden. En dan nog zullen we moeten zien of we snel weer aan het werk kunnen.”

“Het is soms lastig, ja. Die eerste dagen kijk je veel Netflix, maar dat houd je ook geen weken aan een stuk vol. Gelukkig heb ik mijn moestuin en kan ik nu en dan een wandelingetje maken. Zonder zou ik hier al snel thuis de muren oplopen, vrees ik.”

“Weet je wat ik nog het ergste vind? Dat er geen voetbal meer is, vent. Ik ben een grote Club Brugge-supporter en hou ervan om op café te kijken naar de wedstrijden. Dat mag dus niet meer hé nu. De competitie ligt stil en ik vrees dat ze die niet meer zullen hervatten. Een kampioenfeestje zit er dus ook niet meteen in.” (lacht)