Funerarium Amez biedt rouwdiensten aan in Waregem Expo

Bart Amez in de aula van zijn rouwcentrum aan de Olmstraat waar tot maximum honderd personen een dienst kunnen bijwonen. Indien meer, dan moet het in aula Mantua, ingericht in de expohal. © DJW
Redactie KW

Bart Amez, zaakvoerder van het gelijknamig rouwcentrum in de Olmstraat, heeft met Waregem Expo een contract afgesloten om vanaf nu ook rouwdiensten in de expohal aan de Zuiderlaan te kunnen houden. ‘Mantua’ is de naam van de aula die daar ter plaatse wordt ingericht. Dit rouwconcept biedt plaats aan 250 tot 500 personen. Voor maximum 100 aanwezigen zal de dienst nog plaatsvinden in het rouwcentrum aan de Olmstraat.

“De aula Mantua is in elk geval meer dan welkom. Dat komt omdat de capaciteit in de aula van ons rouwcentrum in de Olmstraat tot 100 personen gaat”, aldus Bart Amez. “Toen we daarmee elf jaar geleden begonnen, stonden zulke diensten nog in hun kinderschoenen. Het was werken en ook geduldig wachten. Toen kozen veel families nog voor een kerkelijke uitvaartdienst. Maar intussen is er veel veranderd en is het nu precies net het tegenovergestelde waarbij families eerder voor een rouwcentrum kiezen om afscheid te kunnen nemen van hun overledene. Daarvoor heb je zo’n aula nodig. Sinds enkele jaren stel ik vast dat wij over onze capaciteit van de Olmstraat gaan. Als er dan een dienst is, moeten we buiten het gebouw een tent opzetten. Dit om de genodigden en zij die komen afscheid nemen toch enigszins wat comfort te bieden tijdens de plechtigheid en in afwachting van de begroeting van de overledene en zijn of haar familie. Het gebeurt ook veel dat de mensen zelfs tot op de straat staan. En als het regent of wat dan ook: dan is dat weinig comfortabel te noemen. Vandaar dat we naar een oplossing zochten. Dat hebben we gevonden in de grote ruimte van de expohal, waar wij ruimte genoeg hebben voor een rouwdienst.”

Nu moeten we een tent opzetten en dat is niet altijd comfortabel

De voorbije maanden werkte Chris Baert, directeur van de hal, zelf ook aan nieuwe projecten. Hij bedacht mogelijkheden om het gebouw, of onderdelen ervan, nog meer te kunnen verhuren. En omdat Bart Amez zelf op zoek was naar meer ruimte voor een grote aula, werd er heel snel een overeenkomst afgesloten.

W-Box

Bart Amez: “Voor de nieuwe aula Mantua kunnen wij beschikken over de zogenaamde W-Box van de hal. Die ruimte volstaat om te beginnen met 250 stoelen voor families en genodigden. Dat aantal kunnen wij verdubbelen indien dat nodig blijkt.”

“De box zelf richten wij dan telkens helemaal in met alles wat bij een aula en een rouwdienst hoort. Daarvoor zijn we perfect georganiseerd en beschikken wij over de nodige infrastructuur plus het materiaal. Ik voeg er nog aan toe dat het funerarium in de Olmstraat in 1979 werd geopend en dat wij dus onze veertigste verjaardag vieren. Maar de uitvaartzorg Amez bestaat zelf al meer dan 50 jaar en was toen op een andere locatie.”

Plechtige opening

De begrafenisonderneming stelt aula Mantua op donderdagavond 24 oktober voor aan het stadsbestuur en genodigden. Die aula wordt dan plechtig ingehuldigd. “Maar vanaf volgend weekend zijn er dan diensten mogelijk in de W-Box van de expohal. Voor alle duidelijkheid: ook in de Olmstraat zelf verzorgen wij nog rouwdiensten”, rondt Bart Amez af. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier