Fun Run van Desselgemnaar Hein Decabooter financiert Nepalees project

Door blessures moest Hein Decabooter overschakelen naar wielrennen, maar zijn vroegere loopclub De Vetrolletjes is hem niet vergeten. Zij steunen hem tijdens 'Fun run for Nepal'. © PNW
Redactie KW

In september trekt Hein Decabooter uit Desselgem voor twee weken op vrijwilligersreis naar Nepal. Onder begeleiding van Wereldsolidariteit West-Vlaanderen gaan hij en 15 andere vrijwilligers zich ontfermen over de arbeidsomstandigheden van de Nepalezen. Om daarvoor geld in te zamelen, organiseren vrienden van Hein dit weekend een ‘Fun run for Nepal’.

“Ik kwam een tijdje geleden in contact met Mia Vandenberghe, de beroepskracht van Wereldsolidariteit”, vertelt Hein Decabooter (36), die bij CM werkt. “Ze kon me overtuigen om mee te gaan op deze vrijwilligersreis. Tijdens die reis ga ik met nog 15 anderen de projecten van Wereldsolidariteit ter plaatse ondersteunen. Het gaat dus niet om een eenmalige actie, maar wel om een structurele ondersteuning van de Nepalezen.”

De bus vertrekt om 8.30 uur en brengt alle deelnemers naar een geheime startplaats

Dat zit zo: in Nepal zijn er twee grote organisaties die ijveren voor waardig werk en sociale bescherming voor iedereen. Die organisaties heten NTUC (Nepal Trade Union Congress) en GEFONT (General Federation of Nepalese Trade Unions). “Zij slaagden er twee jaar geleden in om een nieuwe sociale beschermingswet en een arbeidswet erdoor te krijgen”, vertelt Hein. “Daardoor hebben alle Nepalezen in principe recht op eten, huisvesting, gezondheidszorg en pensioen, met daarnaast nog basisrechten voor werknemers.”

Vijf jaar actief

“Alleen, die wetten worden nog onvoldoende toegepast. En dat is precies waar Wereldsolidariteit op inzet: we ondersteunen projecten die inzetten op vorming en opleiding van werknemers, en specifiek jongeren”, gaat Hein verder. “Het is belangrijk dat arbeiders geïnformeerd worden over hun rechten en dat ze hun arbeidswetgeving kunnen afdwingen. De werknemers moeten een beroep kunnen doen op juridische bijstand als hun arbeidsrechten geschonden worden.”

“GEFONT en NTUC deden al heel wat, maar er is nog altijd werk aan de winkel”, weet Hein. “Daarom is het cruciaal dat de vrijwilligers van Wereldsolidariteit een mooi bedrag ophalen. Het is de bedoeling dat mijn reisgenoten en ik elk 2.000 euro verzamelen. Met 16 vrijwilligers maakt dat een mooi bedrag van 32.000 euro voor Nepal. Wereldsolidariteit kan daarmee haar partnerprogramma een kleine vijf jaar draaiende houden.”

Geheime vertrekplaats

Om die 2.000 euro te verzamelen, deed Hein in maart en april al een grote paaseitjesverkoop, maar die volstond nog niet helemaal om aan het bedrag te komen. Daarom organiseert de Desselgemse loopclub De Vetrolletjes aanstaande zondag een ‘Fun run for Nepal’. “Zelf was ik lange tijd ook een ‘vetrolleke’, tot ik door aanhoudende blessures ben moeten overstappen op wielrennen. Nu ben ik lid van de Desselgemse Wielertoeristen, maar het is fijn dat de lopers zich willen inzetten voor dit project”, stelt Hein.

Concreet kunnen deelnemers zondag tijdens de recreatieve looptocht kiezen tussen twee afstanden: 5 kilometer of 15 kilometer. “Vertrekken doen we om 8.30 uur aan het Sportkaffee Leiestadion, waarna een bus iedereen naar de geheime vertrekplaats brengt. Vervolgens kan iedereen teruglopen of wandelen naar Desselgem”, vertelt medeorganisator Jo Neirynck. “Onderweg krijgen alle lopers een drankje en aan het einde kunnen alle deelnemers genieten van een lekkere verrassing.” (Pieterjan Neirynck)

Info: deelnemen aan de ‘Fun run for Nepal’ kost 10 euro. Inschrijven kan via loopclubvetrolletjes@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier