Fubei uit Bossuit doet gooi naar titel van Homo Universalis

Olaf Verhaeghe

Ze houdt van turnen, heeft een kamerbrede glimlach en barst van het enthousiasme. Of die eigenschappen de 22-jarige Fubei Vanhuysse uit Bossuit kunnen helpen aan de titel van Homo Universalis zal de komende weken moeten blijken. “Ik denk dat veel mensen me snel zullen herkennen”, kijkt ze vooruit.

Ze is net terug van een gymles keurturnen die ze geeft aan meisjes van het eerste leerjaar in Yzervast Heestert wanneer we haar spreken. Fubei Vanhuysse, een 22-jarige spring-in-‘t-veld uit de Avelgemse deelgemeente Bossuit, is een van de honderd kandidaten aan Homo Universalis in Iedereen Beroemd op één. In het dagelijkse leven werkt ze als coördinator aan de Lago-zwemacademie in Zwevegem, een job die ze afgelopen zomer naar eigen zeggen niet kon laten liggen.

De dochter van Eddy Vanhuysse en Mia Reyntjens werd als baby van 6 maanden geadopteerd uit China, samen met haar zus Yana. Daarnaast heeft ze nog drie broers, Yoran, Laurentz en Thomas. “Met mijn Aziatische looks zal ik er dus misschien een beetje tussenuit springen, maar ik denk dat ik vooral opval door mijn lach”, zegt ze. “Hoe ik erbij ben gekomen om deel te nemen aan Homo Universalis? Een super impulsieve beslissing. Ik zag dat toevallig passeren op Facebook, maakte een ludiek filmpje en stuurde dat in. Blijkbaar moet dat bij de makers in de smaak gevallen zijn. Toen ik te horen kreeg dat ik mocht deelnemen, heb ik wel nog even getwijfeld. Uiteindelijk had ik zoiets van ‘waarom niet hé?’ en heb ik toegezegd.”

Chillfactor

Als turnster mogen de fysieke proeven tijdens de afvalrace geen probleem vormen, vindt ze. “Maar rekenen, dat wordt een ander paar mouwen. Het leuke aan Homo Universalis is dat je vooraf nooit weet wat je moet verwachten. Je kan je dus nooit echt voorbereiden. Ik ben van nature vrij relaxed en laat de uitdagingen rustig op me af komen. Dat is misschien een van mijn grootste kwaliteiten, die chillfactor. Dat neemt wel niet weg dat ik er vol voor wil gaan. Ik ben gekomen om te winnen. Alleen zal je dat niet zo heel snel aan me zien. Naar buiten toe lijk ik altijd zen.”

De deelname aan de Iedereen Beroemd-rubriek is voor Fubei haar eerste televisieoptreden. En het smaakt duidelijk naar meer. “Ik wil wel graag eens Expeditie Robinson of De Mol proberen. Dat soort programma’s met pittige uitdagingen spreekt me wel aan”, aldus de twintiger nog. “Ik denk dat ik in Avelgem en Zwevegem wel wat supporters zal hebben de komende weken. Veel mensen uit de regio zullen me snel herkennen. Het is hier tenslotte niet zo heel groot hé”, besluit Fubei met een knipoog. (OV)