Fruithoeve Sint-Pieter mag uitpakken met label ‘100 % West-Vlaams’: “Groot aanbod, maar ook tijd voor een babbeltje”

Pa Luc Pype, de kinderen Matthias, Céline en Laure en ma Lieve Foulon in de hoevewinkel.© gf
Pa Luc Pype, de kinderen Matthias, Céline en Laure en ma Lieve Foulon in de hoevewinkel.© gf
Wouter Vander Stricht

Drie bedrijven uit de regio mogen uitpakken met het label ‘100 % West-Vlaams’, onder wie Fruithoeve Sint-Pieter. En daar zijn ze terecht trots op. “Wij ervaren dat mensen steeds vaker lokaal kopen”, klinkt het.

Luc Pype en Lieve Foulon runnen in de Moorsleedsestraat 37 in Ledegem Fruithoeve Sint-Pieter. En daarbij krijgen ze al de hulp van de kinderen Céline (24), Matthias (22) en Lore (20). Op de hoeve worden appelen en peren gekweekt, maar in de hoevewinkel kun je een breed assortiment aan groenten en fruit verkrijgen. “Wat we zelf niet kweken, kopen we aan bij collega’s uit de buurt en wat er hier niet gekweekt kan worden, zoals appelsienen, halen we op de vroegmarkt”, vertelt Luc.

Perenboycot

“We hebben ook onze eigen pizza’s en pastasalades en allerlei versneden groenten kun je hier kant en klaar krijgen”, gaat Luc verder. “We zijn iedere dag open, behalve op woensdagnamiddag en zondag. We staan altijd open voor een praatje met de mensen en we ervaren ook dat de mensen steeds meer lokaal gaan kopen.”

In 1992, dus al bijna 30 jaar geleden, startten Luc en Lieve op de hoeve. “Ons bedrijf beslaat zowat 10 hectaren. We kweken zelf appelen en peren. We hebben diverse variëteiten, waarvan bij de appelen Jonagold de bekendste is. Ook wij hebben inderdaad de gevolgen van de Russische perenboycot gevoeld. Onder impuls van onze zoon Matthias gaan we straks ook kersen kweken. We verkopen hier een deel van onze producten in de winkel, de rest gaat naar de REO Veiling. Maar in onze ULO-frigo’s kunnen we onze producten heel lang bewaren. Als het fruit daar uitkomt, smaakt het even vers als wanneer het vers geplukt is”, bevestigt Luc.

Extra stimulans

Het hele jaar rond is er activiteit op de boerderij. “Het snoeien neemt heel wat tijd in beslag en als we beginnen plukken, zowat eind augustus, dan krijgen we ook hulp van extra krachten. Ook de kinderen springen bij waar nodig. We zijn ook trots op ons label ‘100% West-Vlaams’. Een extra stimulans om verder ons best te doen.”

Op het fruitbedrijf is men ook gewapend met een hagelkanon om dreigend onweer af te wenden. “En straks willen we met een installatie vermijden dat late vorst of te warme zomerdagen schade toebrengen aan de bomen en gewassen”, oppert zoon Matthias. Het familiebedrijf is dus klaar voor de toekomst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier