Frontwind haalt slag thuis tegen windmolens

Het kerncomité is blij dat hun inspanningen geloond hebben. © ZB
Redactie KW

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de vergunning voor de windturbine, aangevraagd door de firma Jonckvansteen in Passendale, die goedgekeurd was door toenmalig minister Joke Schauvliege, vernietigd.

“Het is inderdaad onaanvaardbaar om op een dergelijke plaats, een historisch belangrijke plaats en gelegen op de Midden-West-Vlaamse heuvelrug, windturbines te plaatsen. Twee dorpskernen – Passendale en Westrozebeke – liggen op nog geen kilometer van de geplande inplanting, wat voor honderden mensen overlast zou betekenen“, aldus de protestgroep Frontwind.

Aanval op Westhoek

Zoals eerder al de omgevingscommissie van de provincie volgt nu ook de Raad voor Vergunningsbetwistingen het standpunt van zowel de gemeente Zonnebeke als van Frontwind. “Jonckvansteen heeft ondertussen al een nieuwe aanvraag voor twee turbines ingediend. De kans dat die ooit goedgekeurd raken is door deze beslissing wel erg klein geworden. Dit is een belangrijke veldslag die door Frontwind behaald werd. Maar het is maar een veldslag. Uit goede bron vernemen we dat de windturbineontwikkelaars de ‘aanval’ ingezet hebben op de Westhoek”, aldus Koen Descheemaeker van Frontwind.

“Hun strategie is duidelijk om een aantal gemeentes te laten overstag gaan en dan van daaruit extra argumenten te puren om de Westhoek volledig in te palmen. Een van die gemeentes is Zonnebeke. Wat blijkt: op de agenda van de deputatie staat de aanvraag voor een ‘erfdienstbaarheid’ om een windturbine te plaatsen in Ieper pal op de grens met Zonnebeke, met overdraaiende wieken over een beek, eigendom van de provincie en over grondgebied Zonnebeke.”

Alert blijven

“Wanneer ze die goedkeuring krijgen van de provincie zullen ze in een volgende stap proberen het protest te smoren met het feit dat de provincie al een gedeeltelijke goedkeuring gegeven heeft! En daarna argumenteert men dat er toch al gedeeltelijk windturbines staan in Zonnebeke en is de trein vertrokken. Het is dus erg belangrijk om ook deze windturbines een halt toe te roepen. Er zijn echt wel betere plaatsen om windturbines te bouwen dan in het mooie landschap van Zonnebeke. Men plant twee turbines aan de grens met Zonnebeke en Langemark, waarbij vooral de Ieperse wijk Wieltje zal getroffen worden. We moeten dus alert blijven.” (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier