Frimout komt met Engie Parkies naar Torhout en Blankenberge

Frimout in actie op het podium. © Foto Danny Wagemans
Redactie KW

Knokke-Heist, Blankenberge, De Haan, Oostende, Torhout, Waregem en Wevelgem zijn de West-Vlaamse locaties of zeven van de vijftien parken in Vlaanderen die deel uitmaken van Engie Parkies 2018. Eén artiest die ook op West-Vlaamse bodem optreedt, is niemand minder dan Stef Willems alias Frimout.

Stef (37) is oorspronkelijk afkomstig van Leopolsburg in Limburg, maar hij woont al ruim vijftien jaar in Leuven. “Ik ben een late roeping in de muziekwereld”, bekent hij. “Tot mijn dertigste had ik enkel thuis op mijn kamer wat op mijn gitaar getokkeld. Ik had zelfs nog nooit in een bandje gespeeld. Maar voor ik net 30 werd, begon het plots te kriebelen om toch zelf iets te beginnen. Ik had al een aantal Nederlandstalige nummers in mijn schuif liggen, die ik zelf wel aardig vond klonken. Het duurde niet lang of ik had de juiste mensen rond mij verzameld. Steengoede betrouwbare muzikanten, die al jaren meedraaien en de stiel goed kennen.”

“Plots kreeg ik écht de microbe van de muziek te pakken, waardoor ik als een bezetene aan de slag ging. Al vrij snel zaten we in de studio voor de opnames van onze eerste singles. Eén jaar later kwam zangeres Elien erbij en pas toen klopte ons muzikale plaatje perfect. We staan altijd met zes op het podium. Voor ons geen playback of live-on-tape optredens. Sorry, dat willen we niet.”

Waar haalde je uw artiestennaam Frimout vandaan?

Frimout : “Vanaf mijn start in 2012 wilde ik ambitie uitstralen. Net daarom hebben we onze groep genoemd naar de eerste Belgische ruimtereiziger Dirk Frimout…Ik heb het geluk dat producer Steve Willaert – die ook al meer dan 30 jaar de muzikale rechterhand is van Will Tura – van in ‘t begin in mij geloofde. Het is niet alleen onze producer, maar ook mijn mentor. Hij weet onze nummers naar een hoger niveau te tillen, zonder daarbij onze eigenheid uit het oog te verkiezen. Hij heeft er ook voor gezorgd dat ik op het laatste album van Will Tura een tekst heb mogen leveren. Daar ben ik heel trots op.”

Welke muziek breng je precies?

Frimout : “Nederlandstalige popmuziek is niet altijd een evidente keuze, vooral omdat we niet echt in een hokje te plaatsen vallen. We brengen geen schlagers, zijn geen zware rockers en geen kleinkunstenaars. We brengen pure popmuziek, waarin de teksten vaak verhalend zijn en over herkenbare zaken gaan. Ik omschrijf het als levenspop. Songs van ons worden gebruikt op begrafenissen, zoals Paradijs dat ik schreef voor mijn beste vriend die in een verkeersongeval om het leven kwam. Maar daarnaast is ons nummer Sterren zien ook al als openingsdans op huwelijken gebruikt. Dat is voor iemand die zelf zijn liedjes schrijft het grootste genot. Vernemen en aanvoelen dat die nummers waarde hebben voor de mensen die er naar luisteren.”

Je begon laat met je muzikale carrière. Hoe evolueert het verder?

Frimout : “Ik besef heel goed dat we qua bekendheid nog een lange weg af te leggen hebben, ook al hebben we ondertussen een palmares waar je toch thuis mee kan komen. Maar liefst veertien zelfgeschreven nummers op rij waren te horen op Radio 2 en we gaven meer dan 115 optredens in de voorbije vijf jaar. Er zijn er niet veel die dat op eigen kracht ons hebben voorgedaan. Ik geloof heel erg in wat we doen en dat we uiteindelijk wel de waardering zullen krijgen, die we volgens mij verdienen. Kortstondig succes of roem heeft me nooit geïnteresseerd, ik zou liever over 20 jaar nog met plezier nummers opnemen en op het podium staan.”

“Weet je, ik haat het wanneer mensen mijn band een hobby noemen. Het is een passie waar ik dag in, dag uit mee bezig ben. Het is niet mijn hoofdjob. Ik ben in het dagelijks leven woordvoerder bij het verkeerveiligheidsinstituut Vias. Het is een beetje gekkenwerk, maar ik doe al zes jaar bijna alles zelf. Ik ben dus tegelijk songschrijver, platenfirma, boekingsagent, tourmanager, promoverantwoordelijk én manager. Met vallen en opstaan heb ik op die manier de muziekindustrie leren kennen. Ik moet iedere dag blijven knokken om te overleven, ik kreeg nog niets cadeau. Maar ik prijs me wel gelukkig dat we met de band onze eigen koers kunnen varen.”

Stef Willems alias Frimout.
Stef Willems alias Frimout.© FODI

Koester je al mooie herinneringen?

Frimout : “Het liefste wat we doen is live spelen. Daar steken we echt onze ziel en zaligheid in. We proberen de toeschouwers iedere keer opnieuw een fantastische avond te bezorgen. Een optreden van ons waarbij het publiek niet gedanst heeft, niet meebrulde en niet ontroerd was, is geen geslaagd optreden geweest. We hebben al op fantastische locaties gespeeld voor massa’s volk, van de Oude Markt in Leuven, twee keer de Gentse Feesten, tot de Parkies in Nederland voor … 8000 man. Maar evenzeer spelen we de broek uit onze naad op een klein gezellig dorpsfestival.”

In het kader van Engie Parkies kom je ook naar West-Vlaanderen.

Frimout : “Onze agenda staat voor de komende zomerweken weer bijzonder goedgevuld. We spelen meer dan vijftien keer en dat van Poperinge tot Maasmechelen. Ik ben bij dat we de laatste jaren telkens in iedere Vlaamse provincie te zien waren. Het is de eerste zomer dat we ook meer dan één keer in West-Vlaanderen gaan optreden. Op de Engie Parkies spelen we op dinsdagavond 10 juli in Torhout en op woensdag 18 juli in Blankenberge. Op donderdag 16 augustus staan we in het Burggraaf Frimoutpark in Poperinge. Frimout in het Frimoutpark, dat klinkt leuk hé ! Tijdens onze zomeroptredens mogen de mensen uiteraard de songs verwachten die ze van ons kennen van op de radio, maar daarnaast spelen we ook een handvol goed uitgekozen covers. En de toekomst ? Aan concrete plannen en goesting is er geen gebrek om nog echt een stapje hoger mee te draaien in de muziekwereld. Ik hoop dit nog zeker tot mijn 75ste te kunnen blijven doen, want dat is het liefste wat ik doe.” (PADI

Volledige concertagenda staat op www.frimout-band.be. Info en alle concerten van Engie Parkies : www.engieparkies.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.