Frida Devlamynck is de nieuwe Ridder in de Orde van de Grote Beer in Meulebeke

Frida Coudenys in haar rozentuin. © Luc
Redactie KW

Vandaag, zondag 30 juni, wordt Frida Devlamynck in het gemeentehuis van Meulebeke opgenomen als Ridder in de Orde van de Grote Beer. Die eretitel wordt jaarlijks toegekend aan een Meulebekenaar die zich op een of ander gebied verdienstelijk heeft gemaakt en/of het Meulebeeks gedachtegoed verder uitdraagt.

De 36ste Berenfeesten starten dit jaar zoals de traditie het voorschrijft, met de riddering van een verdienstelijke Meulebekenaar. Met Frida Devlamynck heeft de gemeentelijke feestcommissie een juiste keuze gemaakt. Frida is de 34ste ridder in de rij en meteen de zevende dame die opgenomen wordt in dit eminente gezelschap.

Frida is de echtgenote van André Vannieuwenhuyse. Ze zag het levenslicht op 31 maart 1944 in de Veldstraat in Meulebeke. Ze groeide op in een kroostrijk gezin van acht kinderen. Ze volgde naailessen aan het Sint-Jozefsinstituut in Tielt en kon na haar studies aan de slag bij Simonne Debusschere in Meulebeke en vervolgens bij de firma Roels. In 1966 trouwde ze met André Vannieuwenhuyse. Het echtpaar vestigde zich in Ingelmunster. Daar werden de drie dochters Nancy, Heidi en Kathy geboren. In 1971 bouwden ze hun eigen droomstek in de Gentstraat in Meulebeke, in de schaduw van de Herentmolen. In Meulebeke werd zoon David geboren.

Sociaal engagement

De verhuizing van de Brigandgemeente naar de Berengemeente betekende voor Frida de definitieve start van haar sociaal leven. Ze werd lid van de plaatselijke KAV en na enkele weken was ze al actief bestuurslid. Op vraag van André Demey kwam Frida in de gemeentepolitiek terecht. In 1983 werd ze gemeenteraadslid voor de CVP.

Zonder André had ik niet kunnen verwezenlijken wat ik nu gerealiseerd heb – Frida Devlamynck

Van februari 1998 tot januari 2001 was ze schepen van Jeugd en Sport. Frida, ooit nog speeelpleinmoeder bij ‘t Ravotterke, kende als geen ander de noden van de Meulebeekse jeugd. Ze zorgde niet alleen voor de aanleg van een heus skeelerpark op Ter Borcht, ze zette eveneens het licht op groen voor een gloednieuw en modern jeugdontmoetingscentrum op de site Hoeve Vincent. De kantine van het liefhebbersvoetbal kwam eveneens door haar toedoen tot stand. Naast dat alles zorgde Frida 20 jaar lang voor de gemeentelijke bebloemingsactie en was ze actief binnen de Gezinsbond en de CM.

Rozen zijn haar dada

Na haar schepenfunctie bleef Frida nog politiek actief tot 1 januari 2013, wat dus een termijn van 30 jaar politiek engagement betekende. “Het was een mooie, drukke tijd waarbij ik echt ‘dankjewel’ moet zeggen aan mijn echtgenoot André, die zich al die jaren ontfermde over de kinderen tijdens mijn avondlijke afwezigheid”, zegt Frida. “Zonder André had ik niet kunnen verwezenlijken wat ik nu gerealiseerd heb. Momenteel ben ik nog actief binnen Femma Marialoop en blijven de tuin en mijn rozen mijn dada. Ik vind nu weer rust in het naaien en met de kleinkinderen is er steeds werk voor de boeg.”

Mijn ‘ridderwens’

“Als mama en oma ben ik vanzelfsprekend begaan met de veiligheid van de zwakke weggebruiker. Mijn wens is dan ook heel eenvoudig. Ik zou heel graag hebben dat men echt dringend werk maakt van de renovatie van de Gentstraat, in het bijzonder vanaf het kruispunt café De Steenweg tot aan Het Haantje. Verder wens ik alle Meulebekenaren alle geluk toe en een goede gezondheid.”

(Luc Bouckhuyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier