Freek en Charlotte leveren nummerplaat auto in

Charlotte Lemeire en Freek Depraetere (rechts) willen het een jaar zonder eigen auto proberen. Wim Huyzentruyt en Muriël Derycke willen via Dégage! hun eigen auto delen. (Foto DRD)
Charlotte Lemeire en Freek Depraetere (rechts) willen het een jaar zonder eigen auto proberen. Wim Huyzentruyt en Muriël Derycke willen via Dégage! hun eigen auto delen. (Foto DRD)
Redactie KW

Freek Depraetere en Charlotte Lemeire hebben besloten om hun enige auto een jaar op te geven. Ze hebben beiden een cargofiets en stappen in het particulier autodeelplatform ‘Dégage!’, dat al zijn nut bewijst sinds de jaren negentig.

Freek Depraetere, cultuurfunctionaris van gemeente Deerlijk, en Charlotte Lemeire, leerkracht aan de buurtschool V-TEX in Kortrijk, zien het zitten. Ze leverden onlangs de nummerplaat van hun enige wagen in. Ze gaan voor minstens een jaar voor een systeem van fietsen en autodelen.

Geleidelijk proces

“Zolang er een auto voor de deur staat, heb je de automatische impuls die ook te gebruiken”, stelt Charlotte. “Voor deze ingrijpende beslissing zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Het is een geleidelijk proces geweest. We hebben onze auto niet plots opgegeven, maar probeerden die wel zo weinig mogelijk te gebruiken. We hebben beide een goed uitgeruste cargofiets en die werd meer en meer ons vast vervoermiddel. Onze perceptie van bereikbaarheid is veranderd. Het lukt eigenlijk allemaal heel vlot zonder auto. Meer nog, je bent dikwijls vlotter op je bestemming met de fiets dan met de auto .”

“Voor de sporadische autoritten die we nog doen, stappen we in het particulier autodeelplatform Dégage!”, vult Freek aan. “Dat systeem is ons op het lijf geschreven, want delen is het nieuwe hebben. Dégage! staat voor bewust autogebruik en duurzame mobiliteit. Door een auto te delen, zijn er minder wagens nodig en komt er in de straat meer ruimte vrij om te wandelen, te fietsen en te spelen. Een auto delen met mensen in de buurt is de ideale manier om elkaar beter te leren kennen. Het is bovendien goed voor het milieu. ‘Mijn auto, mijn vrijheid’, daar heb ik mijn twijfels over.”

Kostendelend

Ook Muriël Derycke en Wim Huyzentruyt willen hun steentje bijdragen en werk maken van propere lucht. Zij willen via Dégage! hun auto delen. “Het autodeelsysteem van Dégage! is kostendelend. Iedereen wint erbij. Zowel gebruikers als eigenaars betalen eenmalig een instapkost in het systeem en een waarborgsom als een soort interne verzekering . Dégage! staat in voor ondersteuning via een duidelijk reserveringssysteem en voor verzekeringen, administratie en betalingen. Het vergt wel enige discipline en flexibiliteit maar de return is mooi.”

“Met Deerlijks Verlangen willen we Dégage! graag verder promoten. Als lid van Dégage! kan je niet enkel je eigen auto uitlenen, maar heb je toegang tot alle andere auto’s en fietsen van de vloot. Zo kan je ook eens een andere auto gebruiken als je eigen auto minder geschikt is .” (RD)

Wie interesse heeft in het autodeelsysteem, kan terecht bij het Deerlijks Verlangen. Dat is een burgerinitiatief dat positief en constructief wil bijdragen aan een ruimtelijk evenwichtiger, biodiverser, minder vervuilend Deerlijk. Info: deerlijksverlangen@gmail.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.