‘Free Willy’ maakt intrede in Sint-Pietersstraat als patron in ‘t Kaderke

Willy Libeer heeft zijn intrek genomen in t Kaderke. (foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

Het blijft maar wikkelen in de Izegemse horecawereld. Ook ‘t Kaderke in de Sint-Pietersstraat 1 heeft een nieuwe patron. En iemand die al een serieus cv kan voorleggen. Van leraar bouw in het VTI in Roeselare tot kok in een restaurant op Alpe d’Huez. Maak kennis met Willy Libeer.

Met zijn 62 lentes moet je Willy Libeer geen blaasjes wijsmaken natuurlijk. De man is door de wol geverfd en praat ook vrijuit over zijn verleden en zijn toekomstplannen. “Was het niet van de coronacrisis, ik zou hier nooit begonnen zijn. Ik werkte als zelfstandig traiteur met barbecue als specialiteit. Ik werk met OFYR-barbecues. Dat is een Zweedse uitvinding, maar gecommercialiseerd door de Nederlanders.”

“Noem mij gerust Free Willy, ik ben alleenstaand en beschikbaar”

Bij een OFYR-barbecue, die de vorm van een diabolo heeft, ligt het hout in het midden en wordt gebakken op de rand. “Ik heb drie zo’n toestellen die ik nu zal verhuren, er zal er hier ook eentje in ‘t Kaderke staan.”

Tok tok-burger

Zelf zal Willy in de keuken staan, naar een zaalverantwoordelijke is hij nog op zoek. “Wie iemand kent of zelf kandidaat is, mag zich melden via Facebook.”

Het is ook louter toevallig dat Willy in Izegem terecht is gekomen. “Ik zag online dat dit hier over te nemen stond en in Izegem ken ik de broers Spriet die ik eens polste naar de mogelijkheden van dit pand. Ik vernam dat het Sint-Pietersstraatje heel wat mogelijkheden heeft. Ik heb ook al met mijn collega’s van ‘t Hemelhuys en In de Oude Sint-Pieter gesproken. De cafébazen heb ik nog niet ontmoet. We kunnen elkaar versterken. Op mijn kaart staan ook heel wat zaken die bij mijn collega’s niet geserveerd worden.”

Een blik op die kaart leert ons dat er naast een groot assortiment aan tapas ook kip aan ‘t spit wordt opgediend. Tot de specialiteiten hoort ook de côte à l’os. Maar ook burgers kun je er eten. Van de vegetarische variant tot de de tok tok-burger en de free willy-burger. “Noem mij gerust Free Willy, ik ben alleenstaand en beschikbaar”, knipoogt de man die tot voor kort in Oeselgem woonde, maar nu zijn intrek heeft genomen in de woning boven het restaurant.

Hij leidde ook nog het keukenteam van WZC Curando in Dentergem en Ruiselede.

Kok via de middenjury

Het parcours dat Willy aflegde, is niet min. “Mijn ouders zijn de laatste uitbaters van De Patria geweest in Kortrijk. Mijn moeder baatte daarna ook nog café De Beer uit in Aalbeke en daarbij horende zaal Edelweiss. Daar heb ik leren koken aan de traiteur die er vaak kwam. Maar ik moest iets anders studeren, dat werd bouwkundig ingenieur van het korte type. Ik werkte in de bouw, maar gaf daarna ook nog jarenlang les in het VTI van Roeselare.”

“Ik werkte zeven jaar lang op 700 meter hoogte op Alpe d’Huez”

Maar het horecabloed zat er duidelijk in. “Ik had ondertussen mijn koksdiploma behaald via de middenjury. Dat was geen cadeau, maar ik was toch geslaagd. Daarna hield ik met mijn toenmalige Oekraïense vrouw nog ‘t Pleintje in Lo open en vervolgens werkte ik ook in ‘t Zilveren Hoofd en De Ecurie in Ieper. Maar na mijn scheiding trok ik naar Frankrijk, ik werkte er zeven jaar lang op 700 meter hoogte. In de hotels l’Alpenrose en La Foret du Maronne. De skipistes kwamen er letterlijk op ons terras uit. Er kwamen ook veel Russen, goedkoop was het er niet. 105 euro voor een côte à l’os. Of ik de flank van de berg vaak heb beklommen? Ja, twee keer per dag, maar wel met de auto. Vijf jaar geleden kwam ik terug naar België.”

Opening woensdag 8 juli

In ‘t Kaderke heeft hij op zijn 62ste nu een nieuwe uitdaging gevonden. “Op woensdag, donderdag en zaterdag zijn we enkel ‘s avonds open, op vrijdag ook over de middag en op zondag doorlopend van 11 tot 22 uur. Specialiteiten zijn onze zelfgemaakte americain, we werken ook louter met het beste Limousinvlees. Binnen kunnen hier nu met de nodige afstand 32 mensen zitten. Onze kaart is wat geïnspireerd op die van Duivels Paterke, het hotel-brasserie dat mijn zus in Kortrijk uitbaat. Het horecabestaan zit dus in de familie.”

‘t Kaderke gaat open vanaf woensdagavond 8 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier