Frederik Vermander uit Esen is ondanks het stotteren een succesvolle vastgoedmakelaar

Frederik Vermander: "Er zijn in Vlaanderen 77.000 mensen die stotteren en nee het zijn geen stotteraars, het zijn mensen met veel gaven die toevallig stotteren." (foto ACK)
Redactie KW

Sinds Kamp Waes op TV te zien was en Zeger Van Noten zich uitte als een persoon met een spraakbeperking wordt stotteren meer en meer uit de taboesfeer gehaald. Een vriend van Zeger is Frederik Vermander (37) uit Esen. Frederik woont in de Roeselarestraat en heeft zich ondanks het stotteren opgewerkt tot een succesvolle vastgoedmakelaar. Hij is daarnaast ook nog een voorbeeld en inspiratiebron voor mensen die stotteren.

Ontwapenend en eerlijk stelt Frederik Vermander die in de Roeselarestraat woont zich voor “Ik stotter een beetje”, breekt hij meteen het ijs.

Zeger Van Noten en Frederik Vermander hebben dezelfde stottertherapeut, Gert Reunes die vroeger zelf ook stotterde.

“Gert is de oprichter van vzw BeSt, een vereniging die zich inzet voor de belangen van de mensen die stotteren en mensen met hetzelfde probleem samenbrengt. Frederik zet zich in voor deze vzw. Hij won bij de vzw al een Gouden Bestie, een award die toegekend wordt aan mensen die open zijn over hun stotteren zowel in de gewone omgang als via de media.

Minder logopedie

“Het is zo dat mensen die stotteren vroeger 264 uren logopedie terugbetaald kregen en dat het nu nog maar 64 uren zijn waarvan dan 75% wordt terugbetaald”, verzucht Frederik. “Met de vzw willen we proberen dat aan te kaarten bij de regering, zomaar 200 uur afpakken dat kan toch niet!”

“Het misverstand dat stotteren met nervositeit te maken heeft, blijft nog al te vaak onder de mensen heersen. Toch is het niet zo, stotteren is puur een neurologisch probleem waar kan aan gewerkt worden als men bij de juiste mensen terechtkan. Via de vzw heb ik al heel wat spreekweekends gevolgd om communicatiever te worden. Nog een groot voordeel van de vzw BeSt is dat je lotgenoten ontmoet en elkaar kan inspireren om elkaar zo naar een hoger niveau te tillen.”

“Er zijn in Vlaanderen 77.000 mensen die stotteren en nee het zijn geen stotteraars, het zijn mensen met veel gaven die toevallig stotteren.”

Erin blijven geloven

“Het is heel belangrijk dat ouders van kinderen die stotteren, leerkrachten, begeleiders en dergelijke weten hoe hiermee om te gaan, dat ze blijven geloven in hun kinderen en vooral ook dat mensen die stotteren in zichzelf blijven geloven.”

Zeger Van Noten gaat stotterkampen organiseren. “Op die stotterkampen zal ik zowel inspirator als gastspreker zijn. Ik wil vooral een bron van inspiratie zijn voor lotgenoten, laten zien dat stotteren je toekomst niet in de weg staat”, vertelt Frederik. “Zelf ben ik altijd een gevoelsmens geweest en ik heb ondervonden dat wanneer men zich kwetsbaar opstelt mensen ook opener tegenover je staan.”

“Zelf heb ik ook altijd een intrinsieke motivatie gehad, ik wilde mezelf bewijzen ook door buiten mijn comfortzone te gaan. Toch is het zo dat je dagelijks jezelf tegenkomt. Je moet vooral weten wie je bent, je eigen mogelijkheden kennen en weten wat je wilt bereiken, waar je naartoe wilt. Doorzettingsvermogen is in deze dan ook heel belangrijk. Het is pas wanneer je uit je comfortzone treedt dat je jezelf naar een hoger niveau tilt.”

Reisleider in Salou

Frederik heeft zich al meermaals bewezen. “Om mezelf meer zelfvertrouwen te geven ben ik, nadat ik het diploma vastgoedmakelaar had behaald, als reisleider gaan werken in Salou. Daar moest ik dagelijks meerdere presentaties geven. Ook het telefoneren was een pijnpunt maar dagelijks moet ik voor mijn werk vele telefoons afwerken en dat lukt goed” lacht Frederik.

“Daarnaast ben ik al vele malen gaan spreken op de universiteit voor studenten logopedie. Alles om mezelf hogerop te brengen.” Dat is dan behoorlijk gelukt want als makelaar in de immobiliën, met vier kantoren onder zijn hoede moet Frederik constant mensen spreken zoals zijn medewerkers, zijn klanten enz.

Wie mee wil op stotterkamp kan alle info vinden op kampzeger.be en op stotteren.be. Lotgenoten en geïnteresseerden mogen ten allen tijde contact opnemen met Frederik en dat kan via mail naar frederik@immofrancois.be en via gsm op 0496 28 33 11. (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier