Frederik Vanthournout en Davy Van de Keere zijn de Sint-Elooisdekens van Wildenburg

De Sint-Elooisgilde viert dit jaar de dekens Frederik Vanthournout en Davy Van de Keere. © KDV
Redactie KW

Met de winter voor deur is de tijd van de looifeesten weer aangebroken, ook in Wingene. De Sint-Elooisgilde van Wildenburg bijt op zaterdag 30 november de spits af met het jaarlijkse Sint-Elooisfeest. Dit jaar staan dekens Frederik Vanthournout en Davy Van de Keere centraal. “Looi is gewoon leuk en mooi meegenomen”, klinkt het unaniem bij de dekens van 2019.

De Sint-Elooisgilde van Wildenburg is sinds vele jaren een gilde die zich vasthoudt aan tradities. Met een vast en enthousiast bestuur aan het roer wordt het feest van 2019, dat op zaterdag 30 november plaatsvindt, ongetwijfeld opnieuw een succes. De Sint-Elooisgilde heeft momenteel Noël Allaert, Ignace Braeckevelt, Jacky Vandecaveye, Wim Haeck, Geert De Jaeger, Alex Van Killegem, Ronny Verkest en Jeroen Deneweth in het bestuur.

Dit jaar zijn enthousiastelingen Davy Van de Keere (40) en Frederik Vanthournout (33) dekens van dienst. Davy is de zoon van Freddy en Lucrèce Van de Keere die jarenlang op Wildenburg een bakkerij uitbaatten. Davy groeide dan ook op in Wildenburg en ondanks het feit dat hij met zijn vrouw Shari Robaert in het centrum van Wingene ging wonen, lopen de kinderen Lewis (11) en Liam (9) toch school op Wildenburg. “Ik neem zelf toch al een paar jaar deel aan het Sint-Elooisfeest, ik ben er via een vaste vriendengroep ingerold. Het is dan ook heel fijn om zelf eens deken te mogen zijn”, licht Davy toe. Het was Stijn Vanmaele die vorig jaar als deken van 2018 Davy verkoos tot deken van 2019.

Connectie met KLJ

Frederik groeide op in Sint-Elooi Wingene en woont nu met zijn gezin net op het grondgebied Ruddervoorde, nabij Zwevezele. Toch is Wingene en Wildenburg geen onbekend terrein. “Ik neem al heel lang jaarlijks deel aan het Sint-Elooisfeest van Wildenburg via mijn vriendengroep van KLJ van vroeger“, getuigt Frederik, die getrouwd is met Stefanie Vermeire en sinds 8 maanden de trotse papa is van zoontje Louis. “Veel tijd voor hobby’s is er niet, met mijn jonge gezin en mijn zelfstandige zaak die ik een tijdje geleden heb opgestart, maar Sint-Elooi sla ik niet graag over”, klinkt het enthousiast. Jaar na jaar telt het Sint-Elooisfeest van Wildenburg een deken met een connectie met KLJ, zo ook Frederik dus die vorig jaar verkozen werd door vriend Brecht Vandaele.

Enkel mannen aan tafel

Het concept van het Sint-Elooisfeest op Wildenburg blijft ongewijzigd: om 10 uur vindt de plechtige eucharistieviering plaats in de kerk van Wildenburg om dan aansluitend enkele pintjes te nuttigen in de nabijgelegen cafés. Om 13.30 uur kunnen de deelnemers genieten van een feestmaal in Gasthof Wildenburg. De traditie op Wildenburg zit nog steeds zo in elkaar dat enkel mannen welkom zijn aan tafel. Vanaf 19.30 uur wordt het feest voor iedereen voortgezet met de receptie aangeboden door de dekens om door te gaan met het avondfeest vanaf 21.30 uur met Studio Space en bijhorende tombola.

Deelnemen aan het feestmaal kost 35 euro, deelnemen aan de receptie en het avondfeest kost 6 euro lidgeld. Kaarten kunnen nog gereserveerd worden bij Geert De Jaeger via 0476 31 32 07 of geertdj@telenet.be.

BIO

Privé

– Fredrik Vanthournout (33) is afkomstig van Wingene Sint-Elooi, maar woont sinds enkele jaren in Ruddervoorde met zijn vrouw Stefanie Vermeire en zoontje Louis (8 maand).

– Davy Van de Keere (40) groeide op in Wildenburg, maar woont met zijn gezin in Ter Vloet in Wingene-centrum. Samen met echtgenote Shari Robaert voedt hij zonen Lewis (11) en Liam (9) op.

Loopbaan

– Frederik stampte een tijdje geleden zijn eigen bedrijf Lakwatec uit de grond dat in volle groei is. Hij is gespecialiseerd in het aanleggen van boorputten.

– Met een diploma hoger onderwijs bouwkunde op zak werkt Davy al een tijd als teamleader voor Studiebureau Arcadis, waar hij al meerdere jaren projectmatig voor Arcelormittal werkt.

Vrije tijd

– Met een drukke job en jong gezin heeft Frederik niet zoveel tijd meer voor hobby’s, al probeert hij wel af toe nog eens een tochtje te maken met zijn mountainbike.

– Veel tijd voor hobby’s of sport heeft Davy niet, maar hij pikt wel nog graag eens een voetbalmatch van Club Brugge mee.

(Kim De Vos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier