Frederik Van Lierde neemt ons mee naar het jaagpad, zijn favoriete plekje in Menen

Frederik Van Lierde op het heuveltje tussen de Lagoa en het zwembad.©Wilfried Ossieur
Frederik Van Lierde op het heuveltje tussen de Lagoa en het zwembad.©Wilfried Ossieur
Redactie KW

Elke week laten we een BGM (bekende Groot Menenaar) vertellen over haar of zijn lievelingsplekje in de stad. Het kan een plaats zijn waar hij/zij tot rust komt, graag vertoeft, eet, sport of shopt. Deze week troonde gewezen triatleet Frederik Van Lierde ons mee naar het jaagpad.

De nu 42-jarige Frederik Van Lierde kreeg naam en faam als triatleet, de sportdiscipline waarin hij talloze overwinningen behaalde, waaronder negen keer de Iron Man en vier halve Iron Man-wedstrijden.

Pad vol betekenis

Het lijkt dus geen toeval dat Frederik tot rust komt aan het jaagpad, dicht bij het kabbelende water en het glinsterende asfalt, waar hij trainde en genoot. “Niet verbaasd dat ik hiervoor kies?”, lacht Frederik Van Lierde. “Vooral dit kleine heuveltje net voor de Lagoa betekent heel veel voor mij. Ik kwam hier vaak voorbij tijdens zowel mijn loop- als mijn fietstrainingen. Meer zelfs, het was vaak zo dat ik hier mijn trainingen begon en ook afrondde. Dit was een bewuste keuze. Na afloop kon ik op amper 100 meter hier vandaan mijn zwemtraining aanvatten in het zwembad van Menen. Een zwembad waar ik duizenden kilometers in afhaspelde.”

“Je hebt hier ook een mooi uitzicht op de Leie die ik op verschillende manieren ontdekte. ’s Morgens vroeg bijvoorbeeld toen wat mist over de Leie sluimerde, ’s middags bij een mooi zonnetje of ’s avonds bij een prachtige zonsondergang. Ik maakte het allemaal mee, daarom heeft dat kleine heuveltje op het jaagpad zoveel betekenis voor mij.”

Topjaar 2013

“De mooiste herinnering als triatleet, daar moet ik niet lang over nadenken. Het jaar 2013 waar ik de triatlon der triatlons won in Hawaï en bijgevolg ook wereldkampioen werd. Ook het jaar waarin ik verkozen werd tot sportman van het jaar, de trofee van sportverdienste ontving en deze van militair sporter. Ik werd ook sportman van West-Vlaanderen, won de Vlaamse Reus en werd ook nog ereburger van de stad Menen Een slechtste herinnering kan ik niet eens opsommen. Dat ik nooit een ernstige blessures opliep speelde in mijn voordeel, ik onthou vooral de goede dingen”

“Nu kijk in vooral uit naar 22 augustus, de dag dat ik in Menen het open Belgisch kampioenschap halve triatlon organiseer en hopelijk zijn tegen dan de coronamaatregelen danig versoepeld dat alles zijn normale gang kan gaan. Maar eerst werk ik mijn opleiding af bij defensie, daar komt een einde aan op 20 april.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.