Frederik Sioen: “Het ‘provincie-gevoel’ dat jullie hebben, kennen we niet in Gent”

© BELGA - Foto Dadipark door Thomas Strosse
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Wetenschappelijk onderzoek heeft het uitgewezen: niét-West-Vlamingen zijn ook maar mensen. En dus vinden we dat we op KW.be ook wat aandacht aan die bevolkingsgroep moeten besteden. Deze week pikken we er nog eens een zanger uit. Weinig artiesten Gentser dan Sioen zou je dan denken, maar… ook de zanger van ‘Cruisin’ heeft zowaar West-Vlaamse roots!

Je bent geboren en getogen in Gent, maar heb je desalniettemin ergens nog West-Vlaamse wortels?

“Zeer zeker. Mijn vader is van Dadizele, jawel, naast het Dadipark ;-). Ik heb veel tijd doorgebracht bij mijn grootouders, mijn bomma en bompa. Mijn bompa was er zelfs directeur van de basisschool en heel actief in alle verenigingen van zijn gemeente, onder de toren van de basiliek. Sioen is ook een echte West-Vlaamse achternaam. Vooral te vinden rond Menen-Roeselare. En dus ook aan de Floralux.”

Wat is volgens jou de grote troef van ‘de West-Vlamingen’?

“Jullie hebben alleszins een groot ‘provincie-gevoel’. Als Oost-Vlaming hebben we dat niet. Ik ben een fiere geboren en getogen Gentenaar, maar heb weinig affiniteit met Eeklo of Sint-Niklaas of Aalst. Het voordeel van West-Vlaanderen en dus ook van Limburg bijvoorbeeld, is dat jullie in een uithoek liggen. En dus als het ware gemakkelijker samenklitten. En natuurlijk, jullie hebben de zee.

Je roots liggen in Dadizele, maar heb je anders nog een favoriete stukje West-Vlaamse grond?

“Ik heb vorig jaar het Heuvelland ontdekt na een korte vakantie in Westouter. Ik had mijn koersfiets bij en dat was genieten. Als we er gaan optreden, onlangs nog met De Piepkes in Reningelst, genieten we telkens van de sfeer en de streek. Ik heb natuurlijk ook al veel in Dranouter gespeeld. Ik vind het een fantastische streek waar ik nog regelmatig zal terugkeren. Ik heb trouwens ook familie wonen in Poperinge.”

(FV)

>> Sioen is 15 jaar bezig en tourt momenteel door het land, geflankeerd door enkele wisselende gasten waaronder Jef Neve en Lady Linn. De tour brengt hem ook nog meermaals naar West-Vlaanderen, met optredens in Harelbeke (02/12), Knokke-Heist (10/12), Avelgem (20/01), Nieuwpoort (21/01) en Middelkerke (15/02).

Samen met onder meer Roland speelt Frederik Sioen bovendien ook met ‘De Piepkes’ voor een iets jonger publiek. De voorstelling ‘De Piepkes betogen’ kan je op 13/11 nog meepikken in Roeselare.