Frederik Delaplace is de nieuwe ceo van de VRT

Frederik Delaplace tijdens een koninklijk bezoek bij Mediafin in 2015. © belga
Redactie KW

De Vlaamse regering draagt Frederik Delaplace uit Oostrozebeke voor als nieuwe gedelegeerd bestuurder van de VRT. Later op de dag wordt Delaplace aangesteld door de Algemene Vergadering. Delaplace, de huidige ceo van Mediafin, volgt daarmee Leo Hellemans op, die eerder dit jaar werd aangesteld als gedelegeerd bestuurder ad interim.

Na een conflict aan de top van de openbare omroep besliste de Vlaamse regering begin dit jaar om gedelegeerd bestuurder Paul Lembrechts opzij te schuiven. Leo Hellemans werd aangesteld als interim-gedelegeerd bestuurder van de VRT. Minister van Media Benjamin Dalle, uit Damme, beloofde om tegen de zomer een nieuwe gedelegeerd bestuurder aan te duiden.

Na gesprekken en assessments is de keuze gevallen op Frederik Delaplace. Met Delaplace kiest de Vlaamse regering iemand die gepokt en gemazeld is in de media, in tegenstelling tot Paul Lembrechts die in 2016 uit de bankenwereld werd weggeplukt.

Mediafin

Frederik Delaplace (1970) is van Oostrozebeke. Delaplace is afkomstig uit Oostrozebeke. Hij studeerde in Kortrijk in het middelbaar Latijn-wiskunde aan het Sint-Jozefinstituut. Vervolgens studeerde hij toegepaste economie aan de Katholieke Universiteit Leuven, alwaar hij afstudeerde in 1993. Vervolgens behaalde hij een bachelor na master in de pers- en communicatiewetenschappen.

Frederik Delaplace is in de geschiedenis van de openbare omroep nog maar de tweede West-Vlaming aan het hoofd: na Avelgemnaar Bert De Graeve van 1996 tot 2002. De ‘derde’ is de legendarische Paul Vandenbussche, die administrateur-generaal was (toen het begrip ceo nog niet bestond…) van 1960 tot 1986. Hij was een Brusselaar maar met West-Vlaamse roots, met name van Bossuit (toevallig deelgemeente van Avelgem).

Hij startte zijn carrière als journalist financiële markten en banksector bij De Tijd in 1994. Vijf jaar later werd hij chef redactie-Financiën en in 2005 werd hij hoofdredacteur van de krant. In april 2007 werd Delaplace redactiedirecteur van Mediafin, waardoor hij de redactionele eindverantwoordelijkheid droeg van De Tijd en L’Echo. Sinds januari 2017 is Frederik Delaplace ceo van Mediafin.

Een andere West-Vlaamse kandidaat voor de topfunctie bij de openbare omroep, Peter Vandermeersch uit Torhout, heeft het dus niet gehaald. (Belga/PST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier