Frederiek Van Pamel zet stadhuis en kerk van Damme in de bloemen

Redactie KW

Vanaf zaterdag 22 december tot en met donderdag 3 januari zorgt de internationaal vermaarde bloemenkunstenaar Frederiek Van Pamel voor een feeërieke bloemen- en plantenpracht in zowel het stadhuis als de kerk van Damme.

Frederiek Van Pamel is met dit project in Damme niet aan zijn proefstuk toe want ook vorig jaar nodigde het Damse stadsbestuur Van Pamel uit om met zijn bloemen en planten voor een warme, sfeervolle winterbeleving in het stadje te zorgen.

Vorig jaar pakte hij enkel het stadhuis aan, maar dit jaar wordt dus ook de monumentale Onze-Lieve-Vrouwekerk onder handen genomen door Van Pamel. “Vorig jaar lokte de tentoonstelling met de bloemsierkunst van Frederiek Van Pamel heel wat positieve reacties uit. En de expositie bracht vooral ook erg veel mensen naar Damme”, stelt burgemeester Joachim Coens.

“Daarom hebben we besloten om opnieuw met Frederiek in zee te gaan. En bij deze editie van Wintersfeer in Damme betrekken we dus ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Voor ons als stadsbestuur is het belangrijk dat er ook in de herfst- en wintermaanden iets te beleven is in Damme. We willen een gezellige en warme sfeer creëren. Daarvoor werken we dus samen met Frederiek Van Pamel maar we investeren ook in sfeervolle verlichting bij wat ik noem de ‘big five’ van Damme, zijnde het stadhuis, het Hospitaal, de Grote Sterre, de molen en de kerk. Om het marktplein mooi aan te kleden hebben we ook groot aantal kerstbomen laten plaatsen. En natuurlijk zijn we tevreden dat de handelaars ook zelf investeren in mooie kerstdecoratie bij hun zaak.”

Frederiek Van Pamel toont zich ook zelf enthousiast over de vernieuwde samenwerking met de Stad Damme. “De editie van vorig jaar was nog wat aftasten en ik was ook wel tevreden met het resultaat, maar ik durf zeggen dat we dit jaar het niveau gevoelig verhogen. Een van de opmerkelijkste creaties is een grote ‘flowerwall’ in de grootste zaal op de eerste verdieping van het stadhuis”, zegt Van Pamel.

“We moedigen de bezoekers aan om zich bij die muur te fotograferen bij een ‘merry christmas’ boodschap. Ideaal dus voor op Instagram. In de raadszaal daarnaast staat een grote kolom, een soort kubus eigenlijk, waarin wel duizend plantjes verwerkt zitten. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk hebben heb ik gekozen voor een monumentale creatie. Daar hangt een reusachtige krans met een diameter van wel zeven meter.”

De expositie is iedere dag te bezoeken vanaf zaterdag 22 december tot en met donderdag 3 januari. De standaardprijs voor een ticket bedraagt vier euro. Alle verdere info op www.visitdamme.be.

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.