Frederic verzamelt de Meense caféverhalen van vroeger aan de hoek van elke toog

Gewapend met een inventaris van Meense cafés trekt Frederic naar de togen in zijn stad. Rudy van café Bucksom werkt er maar al te graag aan mee. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De wereld om ons heen evolueert voortdurend en dit aan een soms waanzinnige snelheid. Wat gisteren was, is morgen niet meer. Doorheen alle jaren is één plaats steeds van drastische veranderingen bewaard gebleven: het café. Menen had er ooit meer dan 800 en Menenaar Frederic Dehaudt (42) probeert die nu allemaal in kaart te brengen.

Het inventariseren van iedere herberg die ooit in Groot-Menen de deuren opende, een uitdaging met een gezonde hoek af, kadert in een groter kunstproject. “In het verleden deed ik al enkele artistieke projecten met een link naar ons erfgoed voor CC De Steiger en zo zijn ze eigenlijk opnieuw bij mij terecht gekomen.” Frederic kreeg de vraag om een beeld te vormen van de geschiedenis van de Meense cafés, een heus titanenwerk. “Het leek me een schitterend project, waarmee we vooral de Menenaars konden verenigen. We lanceerden een Facebookgroep in de hoop toch al wat quotes en foto’s te kunnen verzamelen maar al snel barstte de groep uit zijn voegen. De respons is enorm en ondertussen zagen we al echte pareltjes verschijnen”, glimlacht Frederic.

Maar liefst 800 cafés, het lijkt een absurd getal maar het blijkt te kloppen. “Menen is altijd al een arbeidersstad geweest en daar zijn cafés nu eenmaal onlosmakelijk mee verbonden”, gaat Frederic verder. “We kregen een krantenknipsel uit het jaar 1910 doorgestuurd, een artikel waar cafébazen klaagden dat ze niet genoeg werk hadden. Er was toen sprake van zowat één café per vijf inwoners dus die 800 is zo onrealistisch niet. Wanneer we zien wat er allemaal verschijnt op Facebook, dan lijkt het er ook op dat we 800 cafés probleemloos halen.”

De fichebak in zijn natuurlijke biotoop.
De fichebak in zijn natuurlijke biotoop.© CLL

Sociale media zijn belangrijk voor het project maar ook de minder web-minded mensen worden bij het verhaal betrokken. “We lieten een unieke fichebak ontwerpen, die de toer van alle bestaande cafés van Groot-Menen doet. Zo kunnen zelfs mensen zonder internet deelnemen. Ze nemen een fiche, schrijven op wat ze weten van oude en vergeten plaatsen en steken het terug in de bak. Er zit zelfs een kleine audiorecorder bij zodat ze hun verhaal kunnen vertellen.”

Frederic kan net de fichebak tonen of hij verdwijnt met Rudy Tyberghien van café Bucksom richting toog. “Menen is in de loop der jaren nogal veranderd en dankzij dit concept kunnen we oude herinneringen ophalen. Het is hier alvast het gespreksonderwerp.” Rudy lacht, terwijl zijn klanten gretig gebruikmaken van de kaarten om hun sappige quotes neer te schrijven.

Bezieler Frederic Dehaudt.
Bezieler Frederic Dehaudt.© CLL

“Daar draait het uiteindelijk allemaal om”, sluit Frederic af. “We willen meer dan alleen maar mensen samen brengen. Met de fiches en de facebookgroep lijkt het wel alsof alle Menenaars één groot, gezamenlijk brein hebben gevormd, op zoek naar ieder pand waar ooit een café te vinden was.”

Het resultaat van de zoektocht is te bewonderen tijdens de ‘Om (van) te houden’, vanaf 15 februari in het Meens Stadsmuseum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier