Freddy’s onderhouden al 40 jaar de voetzolen van Zedelgem

Freddy Devriendt en Freddy Slabbinck bij twee richtingaanwijzers onder de kerketoren aan het gemeentehuis. Een bordje Klytepad en een bordje Heirwegpad. (foto BC)

Op zondag 26 april stond een feestelijke herinwandeling van het Heirwegpad op de planning. Dit naar aanleiding van de 40ste verjaardag van de wandelroute. De coronacrisis stak daar een stokje voor en het evenement wordt uitgesteld tot zondag 20 september. “Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de mensen het Heirwegpad niet kunnen bewandelen”, zegt Freddy Slabbinck van KWB Zedelgem.

“Nu er in de coronacrisis veel meer tijd is om te wandelen, ondervinden wij dat onze twee Zedelgemse KWB-wandeltochten zeer populair zijn. Dat merken we aan het aantal bezoekers op onze websites én door het aantal downloads van de brochures”, vertelt Freddy Slabbinck van KWB Zedelgem. “Die websites zijn helemaal up to date, want we hebben de sites pas vorig jaar opgezet en de beschrijven geactualiseerd. Na 40 jaar was het een gelegenheid om deze aan te passen aan de nieuwe technologieën zodat iedereen de beschrijvingen vrij kan downloaden.”

Het was destijds de KWB die 40 jaar geleden de wandeling ‘Heirwegpad’ en een jaar later de wandeling ‘Klytepad’ uitwerkte. Sindsdien onderhoudt KWB Zedelgem deze twee wandelroutes. De houten borden in de vorm van een voetzool springen in het oog. “Samen met Freddy Devriendt onderhoud ik al 40 jaar de houten bewegwijzering. Freddy is geen lid meer van het KWB-bestuur, toch helpt hij graag een handje met het onderhoud. Alle borden werden de voorbije jaren al vervangen, behalve het bord ter hoogte van de kruising van de Berkenhagestraat met de Groenestraat, ter hoogte van restaurant Bistro By Sven. Dat blijft meegaan”, vervolgt Freddy Slabbinck.

Het Heirwegpad is 8,5 km lang en start aan de Sint-Laurentiuskerk in Zedelgem. “Het Heirwegpad neemt je mee door de omgeving van ‘de heirweg’, een naam die verwijst naar de Romeinse weg die Boulogne verbond met Aardenburg, twee belangrijke Romeinse nederzettingen. Je wandelt onder meer doorheen het Vloethemveldbos.”

Zware ‘klytegrond’

“Het Klytepad is 11,5 km en kan zowel gewandeld als gefietst worden. Ook deze wandelroute start aan de Sint-Laurentiuskerk in Zedelgem. Het Klytepad laat je proeven van de landelijke sfeer van Zedelgem. De wandeling brengt je langs boerderijen, velden en weilanden, doorkruist met sloten en beken. De vruchtbare landbouwgrond bestaat uit zware grond, die we in het West-Vlaams ‘klyte’ noemen. Ook deze route is bewegwijzerd”, besluit Freddy Slabbinck.

www.heirwegpad.jouwweb.be en www.klytepad.jouwweb.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier