Freddy Mees uit Esen helpt arme bevolking in Roemenië

Freddy Mees is een reisliefhebber pur sang. (foto MG)
Freddy Mees is een reisliefhebber pur sang. (foto MG)
Redactie KW

Freddy Mees (71) uit Esen is een reisgenieter. Hij trekt er samen met zijn echtgenote Chantal Maes graag op uit om te genieten en nieuwe dingen te ontdekken. Maar soms wordt alle luxe opzij geschoven en trekt hij met de groep Cross to Romania naar Roemenië om er in de omgeving van Cluj Napoca in een kamp de arme bevolking te helpen.

Frankrijk heeft altijd al een speciale plaats gekregen in het hart van het gezin Mees. 30 jaar lang trokken ze twee maal per jaar naar onze zuiderburen. De laatste jaren staan ook andere Europese bestemmingen op de agenda, maar een ding is hetzelfde gebleven: Freddy neemt honderden foto’s en maakt er telkens een mooi album van. “Ik vind het leuk om die foto’s achteraf nog eens te kunnen bekijken” zegt Freddy.

Georganiseerde reizen

“Er zijn mensen die foto’s nemen en ze achteraf niet meer uit de kast halen, hier is dat anders. Ik geniet er achter en zelfs jaren later graag nog eens van. Uiteraard hebben we tal van albums van Frankrijk, maar ook van de andere landen en steden die we bezochten heb ik een mooie collectie. Het hoeft niet altijd heel ver te zijn om mooie dingen te zien hoor. We waren in Sicilië, Kroatië, de Balearen, Mallorca en Andalousië om maar enkele bestemmingen te noemen, maar volgden ook de Balkanroute en bezochte de Baltische Staten. Meestal gaat het om georganiseerde reizen en dat heeft ook zijn voordelen, je kunt je ervaringen delen met anderen.”

Zes jaar geleden ontmoette Freddy een oude schoolmakker, Michel Luyssen, uit de tijd dat hij in Lampernisse woonde. Michel vertelde hem over de werktrips van Cross to Romania naar Roemenië en stelde Freddy voor om eens mee te gaan. “Ik voelde me aangetrokken en het jaar erop ging ik mee naar Roemenië. Dit zijn geen luxereisjes want het werkterrein ligt in de nabijheid van Cluy Napuca. Op en rond de vuilnisbelt van deze stad ligt het kamp Pata-Rat, een kamp zonder voorzieningen. Samen met de bewoners zorgen wij er voor de bouw en renovatie van woningen en basisvoorzieningen. Cross to Romania zamelt ook kledij en materialen in voor die straatarme bevolking en voor de kinderen daar. Ginder zijn is wel confronterend en blijft je bij”, zegt Freddy.

Lampernisse

Waar hij ook is, hij houdt er van om contact te hebben met de plaatselijke bevolking. Contact houden ligt hem wel want hij is ook de man die de Facebookpagina Lampernisse oprichtte om contact te kunnen houden met de vrienden van vroeger.

(PBM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.