Freddy is slachtoffer van wilde aanval van pitbull in Gullegem

Voor Freddy, Oda en Jefke had het veel erger kunnen zijn. © foto SLW
Stefaan Lernout

Donderdagnamiddag viel een razende pitbull Freddy Lepere aan op het speelpleintje achter De Westakker. De pitbull had het gemunt op Jefke, de Jack Russel van Freddy.

De man zelf werd het grootste slachtoffer van de wilde aanval. Dat het bij zware verwondingen bleef, is te danken aan de tussenkomst van voorbijgangers. De pitbull zelf is voorlopig opgesloten in de garage. Voor de omwonenden hoort de hond niet langer thuis in de wijk.

Het was pas de tweede maal dat Freddy Lepere (74) uit De Westakker in Gullegem dat traject aflegde met zijn hond Jefke. “Langs de Westakker, het Tjokkenplein en dan terug langs de Westakker”, vertelt Freddy.

Donderdagnamiddag liep hij nietsvermoedend naar het speelplein toen een pitbull zijn acht maanden oude Jack Russel aanviel. “De pitbull zat in een tuin achter een omheining van zo’n meter hoog”, doet Freddy het relaas. “Bij de eerste sprong bleef hij haperen aan het hek, maar zijn tweede poging was wel succesvol. Hij stormde op Jefke af. Ik wou mijn hondje beschermen waarop de pitbull mij rechtstreeks aanviel.”

Lage omheining

Wat zich toen afspeelde heeft veel weg van een horrorfilm. De pitbull viel aan en beet Freddy waar hij maar kon. Hij sleurde de man op de grond, beet hem in zijn gezicht, zijn oor en zijn arm. Vooral die laatste is er lelijk aan toe. “In het ziekenhuis hebben ze mijn arm niet kunnen naaien”, vervolgt Freddy. “Het zijn allemaal losse lappen vlees die rond mijn arm hangen, met als gevolg dat er nog teveel vocht uit mijn wonden komt. Die hond heeft mijn onderarm rats in stukken getrokken”, aldus het slachtoffer.

Na een tijd liet de pitbull los en sprong terug over de omheining naar zijn huis. Jefke was in alle staten, toen de pitbull het janken van de Jack Russel hoorde, sprong hij opnieuw over de omheining en zette een tweede aanval in. Op dat moment grepen voorbijgangers Wannes en Jotte Decavel in. Zij plaatsten zich tussen Freddy en de pitbull in waarna de aanvaller zich terugtrok achter zijn omheining.

“De pitbull heeft zich al herhaaldelijk agressief gedragen” buurtbewoner Maarten Vandenbroucke

Hoe is zoiets mogelijk in een drukke woonwijk, vragen de buren zich af. In de onmiddellijke nabijheid is een druk bezocht speelplein, dat valt geenszins te rijmen met een razende hond achter een veel te lage omheining. “Onze zoon bezoekt het speelplein vaak”, vertellen Maarten en Rebecca Vandenbroucke die even verderop wonen. “De pitbull heeft zich al herhaaldelijk heel agressief gedragen wanneer ze die bewuste omheining voorbijlopen. Dat het eens zou mislopen was eigenlijk te verwachten.”

“Zo’n hond pas toch niet in deze wijk?” Echtgenote Oda

Daar koopt Freddy Lepere weinig voor. Voor zijn echtgenote Oda is het duidelijk: “Zo’n hond pas toch niet in deze wijk. De politie is vrijdagnamiddag langs geweest om te kijken of de omheining hoog genoeg was. Blijkbaar is de hond nu opgesloten in de garage. Voor vele omwonenden is er maar een oplossing: de pitbull moet worden afgemaakt.” Zover komt het voorlopig niet. Volgens de politie kreeg de eigenaar duidelijke richtlijnen, onder meer over de hoogte van de omheining. Worden die afspraken niet nageleefd dan komt er een bestuurlijke inbeslagname van de pitbull.

De eigenaar van de pitbull geeft niet thuis. “We hoorden nog niets van hem. Geen telefoontje om te horen hoe het gaat. Ook geen verontschuldigingen”, zegt Oda verontwaardigd. En hoe is het met Jefke? Jefke stelt het goed, hij dartelt zoals een acht maanden oude Jack Russel doet en heeft er duidelijk geen trauma aan overgehouden. Hij mag zijn baasje bedanken. “Had ik niet tussengekomen was hij doodgebeten, dat staat vast”, besluit Freddy.

(SLW/ foto SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier