Fredcot neemt de bekende Playmobil-figuurtjes onder handen

Fredcot met zijn downies die hij in een kleurrijk jasje stak, helemaal naar zijn eigen kleurrijke stijl. © BC
Redactie KW

Binnenkort komen er Playmobil downies op de markt. Althans mocht het van kunstenaar Fredcot uit Koekelare afhangen. “Als je doodziek bent, raast het verleden voorbij, ook je pubertijd en je kindertijd dus. Zo kwam ik terug bij Playmobil. Het speelgoed van mijn jeugd.”

Kunstenaar Fredcot, echte naam Hermes Danneels, woont in Ter Heide. De artiest heeft net een zware lijdensweg achter de rug. “Vijf maanden maanden heeft die geduurd. Er werd een chordoom bij mij vastgesteld, een uiterst zeldzame kanker. Een kwaadaardige tumor op mijn heiligbeen. Ik heb als het ware een kunstmatige bevalling achter de rug van een flinke tumor die de grootte had van een bergappelsien. Daarna volgden nog 35 dagen aan een stuk protonbestraling, met uitzondering van de weekends. Ik heb zwaar afgezien en ben nu nog steeds herstellende, maar ik vind mijn drive terug.”

Woelige periode

“In die woelige periode zijn mijn ogen ook wat opengegaan. Onbegrijpelijk dat mensen elkaar discrimineren voor pietluttigheden, terwijl we eigenlijk allemaal een hoopje vlees zijn dat zichzelf lang probeert te bewaren. Sommigen moeten het doen met andere ingrediënten.”

“Als je doodziek bent, raast het verleden voorbij, ook je pubertijd en je kindertijd. Zo dacht ik terug aan Playmobil. Net als Playmobil ben ik geboren in 1974. Ik ben opgegroeid met dat speelgoed. Zo kwam ik op het idee om mijn eigen broosheid en het zeldzame te projecteren op die mannetjes en vrouwtjes van Playmobil. Een soort broosheid verdoken achter wat stoerheid. Het was me ook opgevallen dat er allerhande soorten mensen in het Playmobilgamma zitten, maar geen downies. Dus liet ik ze geboren worden. Mensen met het syndroom van Down mogen er ook zijn in de kunst en in het speelgoed. Downies mogen zich warmen in elke vreedzame hand. Het zou hen deugd doen om zichzelf te kunnen vereenzelvigen als een deel van de wereldse familie.”

Schilderen

Fredcot beschilderde grote Playmobilfiguurtjes als downies. Hij stak ze in een jasje van streetart, tags en reclame. Typisch volgens zijn eigen kleurrijke, speelse stijl. “Het is mijn eerste project sinds ik ziek ben geweest. De maanden daarvoor was ik niet in staat om iets te creëren. Ik lag letterlijk plat. Nu werk ik nog steeds niet rechtopstaand. Maar voor mijn downies kan ik zitten, perfect.”

De kunstenaar besluit nog met een boodschap aan Playmobil: “Neem de downies op in jullie gamma. Of lezer, neem een downie op in je hart, op je dressoir en vul je leven met hun vrolijkheid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier