Fré neemt afscheid van ‘t Bankske: “Voor ons wachten nieuwe uitdagingen”

© SLW
Stefaan Lernout

Na vijftien jaar houdt Fré van ‘t Bankske het voor bekeken. Hij bouwde het café in de Lode de Boningestraat uit tot een plaats waar zowel jongeren als minder jongeren, verenigingen als toevallige passanten zich thuis voelden. Het afscheid is nog niet voor meteen, Charlotte en Fré gaan door tot eind 2020 of tot er een overnemer gevonden is.

De geruchtenmolen draaide al een tijdje, een paar jaar terug leek het al dat Fré zijn café zou overlaten. Uiteindelijk heeft het koppel de knoop doorgehakt. Eind 2020 houden ze er definitief mee op. En het lijkt of ze de horeca definitief vaarwel zeggen. “De lange avonden en nachten worden iets te lastig”, geeft Fré Van Asten (47) toe. “Ik wil ook wat meer genieten van mijn gezin, eind volgend jaar dien ik de huur te hernieuwen van het café. Vandaar deze beslissing.”

Fré van ‘t Bankske zoals de klanten hem wellicht beter kennen, zal dus meer te vinden zijn bij Charlotte en zoon Daan (7). Wat hij precies nadien gaat doen is nog niet aan de orde. “De eerste maand niet veel”, lacht hij. “Het spreekt vanzelf dat we blijven doordoen tot we de deur achter ons dicht trekken. Met de volle goesting, dat zeker!”

Een nieuwe schwung

Toen Fré in 2005 zijn intrek nam in het café was er slechts een enkele vereniging: de joggingclub. Die is er nog steeds, maar daarnaast hebben een pak clubs hun weg gevonden naar het sfeervol café in de Lode de Boningestraat dat sinds mensenheugenis al ‘t Bankske noemt. Mountainbike Club Osanthus, Wielerclub Tottefète, voetbalclub Wevelgem City, FC ‘t Bankske, minivoetbalclub ‘t Bankske, een dartsclub, een duikclub, de zondagstukkers… teveel eigenlijk om op te noemen. “Het spreekt vanzelf dat die clubs hier welkom blijven, ook als wij hier weg zijn.”

Het café is eigendom van brouwerij Omer Vander Ghinste, met de beslissing van Fré en Charlotte kan de zoektocht naar een nieuwe uitbater starten.

“Het laat me natuurlijk niet onberoerd”, geeft hij toe. “Al die jaren die we hier beleefd hebben. Een hele tijd, als ik denk hoe het er uitzag toen we begonnen zijn. We hebben het café uitgebreid, twee terrassen uitgebouwd, boven een zaaltje met bar ingericht, er is een vergaderzaal en nog een zaal waar de clubs kunnen vogelpikken en biljarten. We hebben geleidelijk aan ook de menukaart uitgebreid. Iedere bezoeker vond hier wel iets naar zijn gading, ik durf te zeggen dat we mee een nieuwe schwung hebben gegeven aan het uitgangsleven in Wevelgem.”

Café met opportuniteiten

Tezelfdertijd onderstreept Fré dat het voor hem pas gedaan is eind volgend jaar. Of vroeger als er zich een overnemer meldt. “Er staat nog van alles op het programma. Om te beginnen is er Kerstbol op 25 december waar we 250 mensen verwachten. In het voorjaar gebeurt er weer vanalles rond Gent-Wevelgem, deze zomer leggen we ons petanqueveld aan, er is opnieuw Fête des Belges, we organiseren mee het Duivelspark voor het Europees kampioenschap voetbal, de braderie, …Café ‘t Bankske blijft the place to be (lacht)”.

De vele klanten stelden zich vragen, die hierbij beantwoord zijn. Fré blijft maximaal tot eind 2020. Dient er zich voordien al een overnemer aan, dan kan het sneller gaan. “Geïnteresseerden kunnen bij mij terecht voor vragen. Het café en de plaats waar het zich bevindt bieden zeker opportuniteiten”, is Fré overtuigd. “Dat hebben we gedurende 15 jaar zelf mogen ondervinden. Maar volgend jaar is het tijd voor iemand anders en voor ons wachten nieuwe uitdagingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier