Fré en Charlotte van ‘t Bankske in Wevelgem besluiten nu al om te stoppen met hun café

Geen Charlotte en Fré meer achter de toog in 't Bankske. (foto SLW)
Redactie KW

Een donderslag bij heldere hemel was het niet, toch was het even schrikken toen we te horen kregen dat Fré en Charlotte ‘t Bankske niet meer zullen openen. Zeker voor de vele verenigingen die er hun stamplaats hebben.

Het hing al een tijdje in de lucht en eind vorig jaar hadden ze de knoop ook doorgehakt: Fré Van Asten en Charlotte Bekaert zouden hun huurcontract met brouwerij Omer Vanderghinste niet vernieuwen, in november zouden ze definitief afscheid nemen van ‘t Bankske en de horeca. Nu de horecazaken deze week weer mochten openen, kozen ze ervoor om nu al te stoppen. “Er is nog te veel onzekerheid, bovendien moeten we heel wat maatregelen nemen. We planden sowieso te stoppen over drie maanden, om dan nu nog al die moeite te doen…”

Het koppel heeft gedurende vijftien jaar ‘t Bankske uitgebaat. In die periode hebben ze het café uitgebouwd tot een plaats waar jong en oud welkom waren. Als vanzelf vonden vele verenigingen de weg naar het sfeervolle café aan de Lode De Boningestraat: Mountainbike Club Osanthus, Wielerclub Tottefète, voetbalclub Wevelgem City, FC ‘t Bankske, minivoetbalclub ‘t Bankske, een dartsclub, een duikclub, de zondagstukkers… Die verenigingen staan nu in de kou, snel een nieuw lokaal zoeken lijkt niet aan de orde. Begrip voor de beslissing van Fré en Charlotte is er wel.

Biljart moet mee

“We waren altijd zeer welkom in ‘t Bankske”, zegt Godfried Holvoet van Osanthus. “We werden er verwend, niets was te veel. We zullen nu ook niet overhaast op zoek gaan naar een ander lokaal. Veel mogelijkheden met zoveel ruimte zijn er ook niet in Wevelgem, zeker niet in het centrum.”

Patrick Doornaert van de joggingclub weet evenmin wat de toekomst zal brengen. “Voorlopig kijken we de kat uit de boom. Momenteel kleden wij ons om in de kleedkamer van het zwembad, ‘t Bankske is maar een steenworp verwijderd. Volgend jaar verdwijnt het zwembad, als de kleedruimte zich in het nieuwe zwembad bevindt is dat al een eind van het centrum verwijderd.”

Bij de mannen van biljartclub de zondagstukkers liggen de zaken anders. Zij kunnen niet zomaar ergens heen, hun biljart moet mee. “We maakten het al een aantal keren mee”, zegt Koen Hubrecht. “We startten in de jeugdclub, vandaar gingen we naar café Alfa. Een tijdlang zaten we boven café de Polka – de huidige Apéro & Vinyl – en sinds vele jaren dus in ‘t Bankske. We zitten hier goed, een verhuizing naar een nieuw lokaal betekent dat we daar onze biljart een plaatsje moeten kunnen geven.”

Onzekere tijden

Vele vragen dus, in eerste instantie voor brouwerij Omer Vanderghinste, de eigenaar van het gebouw. De tijden zijn niet ideaal om een nieuwe uitbater te vinden. “We doen er alles aan om ‘t Bankske zo snel mogelijk weer open te krijgen”, verzekert communicatieverantwoordelijke Nicolas Degryse. “Voor corona waren we met een aantal mensen in gesprek, je kan je voorstellen dat kandidaten nu heel wat terughoudender zijn geworden. Met eventuele geïnteresseerden willen we altijd bekijken wat de mogelijkheden zijn, ook op korte termijn in deze onzekere periode.”

Fré is ondertussen aan de slag in de bouw bij Woodstoxx. “Ik betreur het dat we geen afscheid hebben kunnen nemen, van het café en de klanten. Misschien volgt er iets in de toekomst, maar we plannen nog niks.” (SLW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.