Franstaligen en 65-plussers krijgen extra ondersteuning bij vaccinatieprik

Redactie KW

Ondanks een wilskrachtige burgemeester Walraet heeft het niet mogen zijn. De inwoners van Spiere-Helkijn zullen niet in het Nieuw Centrum terecht kunnen voor hun vaccin, maar moeten naar Zwevegem. De gemeente voorziet nu extra faciliteiten voor 65-plussers en Franstaligen.

Twee weken geleden speelde burgemeester Dirk Walraet even luis in de pels van vaccinerend Vlaanderen. Walraet wilde een eigen vaccinatiecentrum in Spiere-Helkijn, waar de gemeente zijn oudere en Franstalige inwoners soepeler zou kunnen helpen dan in Waregem. Maar elke eerstelijnszone mag slechts twee vaccinatiecentra bevatten.

Naast Waregem kwam ook Zwevegem er bij. “Ik ben wel teleurgesteld”, zegt Dirk Walraet. “Vlaanderen staat blijkbaar nogal strikt op die regel van twee centra per zone. In Wallonië hoorde ik dat er op een paar dagen tijd twee zijn bijgekomen voor Doornik: Moeskroen en Komen. Waarom kan dat niet bij ons? De vragenlijst die je moet invullen voor de vaccinatie zal in het Nederlands zijn. Dat wordt niet simpel voor de Franstaligen hier.”

Oppositie doet oproep

In een open brief had gemeenteraadslid Joris Blontrock (Team+) burgemeester Walraet eerder al gevraagd om zich niet langer te verzetten tegen het vaccinatiecentrum in Zwevegem. “Wilt u uw energie steken in het meehelpen met de organisatie van de vaccinatie, het motiveren en mobiliseren van mensen? Laat ons de handen in elkaar slaan, dit is te belangrijk”, klonk het.

Maar Spiere-Helkijn en Walraet zijn niet zinnens nog langer dwars te liggen. De gemeente wil meewerken om alles soepel te laten verlopen. “Voor onze ouderen gaan we de ‘mindermobiele centrale’ uitbreiden”, zegt Willy Glorieux, schepen van Sociale Zaken. “Die heb ik twee jaar geleden opgestart, en dient normaal om minder mobiele mensen naar de tandarts en dokter te voeren. Er komen zeven vrijwilligers bij, die de opgeroepen senioren met hun eigen wagen naar Zwevegem zullen voeren. Een persoon per auto, uiteraard. De chauffeurs krijgen 35 cent per kilometer als vergoeding.”

Vertaling

Ook de Franstaligen krijgen een steuntje in de rug. “Zij krijgen begeleiding van de gemeente. Als ze een vaccinatie-inschrijving in de bus krijgen, sturen wij de vertaling. Bovendien zullen de Franstalige inwoners in Spiere-Helkijn met hun vragen terecht kunnen op een specifiek gsm-nummer”, besluit Glorieux.

Uit een enquête in Spiere-Helkijn bleek dat 93 procent van de 65-plussers zich zal laten vaccineren. Zeven procent, waaronder zestig procent Franstaligen, gaf aan (nog) niet tuk te zijn op een vaccinprik.

(JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.