Fransman krijgt vijf jaar cel voor grootschalige autozwendel

Een 35-jarige Fransman uit Roubaix is in beroep veroordeeld tot vijf jaar cel voor zijn aandeel in de diefstal van 63 wagens in de grensstreek. Ze manipuleerden telkens de elektronica in de wagen met behulp van valse sleutels.

De beklaagden stalen diverse auto's. (De man op de foto is niet een van de beklaagden, red.)©RubberBall Productions Getty Images
De beklaagden stalen diverse auto’s. (De man op de foto is niet een van de beklaagden, red.)©RubberBall Productions Getty Images

Het onderzoek begon nadat in mei en in juni 2017 in Hooglede vier wagens waren gestolen in een straal van zeven kilometer. Vreemd was dat er op de plaats van de diefstal geen gebroken glas of andere sporen werden aangetroffen. Ook bleken de slachtoffers nog allemaal hun autosleutel te hebben. De gestolen auto’s waren allen van het merk Peugeot.

Bij navraag werd duidelijk dat een garagist een kopie van de sleutel met transponder had aangevraagd. De diefstallenplaag in de streek van Menen, Moeskroen, Wervik, Hooglede en Kortrijk eindigde op 23 november 2018 toen de politie in het Waalse Frameries twee verdachten, Zohair B.H. en Mustapha B., kon oppakken en ze in verband brengen met de diefstal van 63 wagens.

Leider

Een ervan, Zohair B.H. uit Roubaix, ging op voorverkenning door foto’s te nemen van het chassisnummer van de wagens. Daarop werd de sleutel met transponder bij malafide garagehouders besteld, waarna ze de wagens konden stelen. B.H. kreeg drie jaar cel, maar het parket ging in beroep. Hij wordt aanzien als de leider van de groep en de procureur-generaal vorderde acht jaar cel.

Advocaat Walter Van Steenbrugge betwistte niet dat zijn cliënt betrokken was bij een aantal van de diefstallen, maar ontkende dat hij de leider is. “Hij was de veldwerker die foto’s ging nemen. Hij was misschien betrokken bij een paar diefstallen, maar zeker niet bij de verkoop.” Van Steenbrugge vroeg een straf deels met uitstel, maar het hof verzwaarde de straf naar vijf jaar effectief. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.