Franse supporters trotseren het duivelse Paradijs in Rekkem

© CB
Redactie KW

Dinsdagavond, 10 juli 2018: sfeercafé Paradijs in Rekkem zit stampvol voor het geladen WK-duel tussen beide buurlanden. Vanavond is rood wat rood hoort te zijn en heerst de Belgische driekleur. Maar ook een twaalftal Fransen wagen zich in het hol van de Belgische leeuw om tussen pot en pint de derby te volgen.

De meesten onder hen trotseren discreet en onopvallend gekleed de duivelse gekte in het café, maar een drietal dappere Galliërs bekent toch openlijk kleur met een shirt van Les Bleus. Gescheiden supportersvakken blijken tijdens deze Frans-Belgische voetbalavond aan de grens gelukkig niet nodig. “De skréve ligt vlakbij en dus komen hier ook regelmatig Fransen een pintje drinken”, vertelt cafébaas Kenny De Clercq. “Zij die hier vanavond voor Frankrijk komen supporteren zijn geen onbekenden maar wel vaste stamgasten van het café.”

Eden en Axel

Bernard Vanbeselaere (49) – anders dan zijn naam doet vermoeden toch een rasechte Fransman die in België woont – komt hier vooral voor de ambiance. “In mijn woonplaats Moeskroen zijn Franse attributen verboden uit vrees voor rellen, maar hier maakt niemand daar een probleem van.” Onder zijn Frans voetbaltruitje draagt hij opvallend genoeg een Belgisch shirt. “Tijdens dit WK supporter ik zowel voor de Fransen als voor de Belgen. Maar nu ze tegen elkaar spelen ben ik toch in de eerste plaats Fransman“, legt hij zijn verrassende kledingcombinatie uit.

Jennifer Joye met haar zoontjes Axel (7) en Eden (3)
Jennifer Joye met haar zoontjes Axel (7) en Eden (3)© CB

Terwijl Hazard en Witsel luid worden aangemoedigd, kijken hun jonge naamgenoten Eden (3) en Axel (7) geamuseerd toe. De twee jonge duiveltjes zijn hier samen met mama Jennifer Joye (32), getooid in een shirt van Frank Ribéry. “Ik woon in Menen en werk in de Barakken”, vertelt de nagenoeg perfect tweetalige Française. “Net als hun Belgische vader supporteren mijn jongens voor de Rode Duivels terwijl ik trouw zweer aan Les Bleus.”

Tournée générale

Na het laatste fluitsignaal krijgen de Franse fans sportieve gelukwensen van hun Belgische collega’s. Bernard trekt meteen zijn Frans shirt uit als teken van respect voor de verliezende ploeg. Jo Hoegenbard (39) uit Tourcoing is eerlijk in zijn analyse: “Dit was geen grootse overwinning voor Frankrijk. Ook de fout op Hazard net buiten de zestien was overduidelijk en werd onterecht niet gefloten.” Intussen droomt hij al luidop van de wereldbeker. “Als we de finale winnen, ga ik feesten in Lille, net zoals 20 jaar geleden toen Frankrijk wereldkampioen werd.”

Irhan, Manfred Da Silva, Jo Hoegenbard en Bernard Vanbeselaere.
Irhan, Manfred Da Silva, Jo Hoegenbard en Bernard Vanbeselaere.© CB

Manfred Da Silva (41) uit Tourcoing is dan weer ontgoocheld over de einduitslag. “Ik ben dan wel een Portugese Fransman, toch supporter ik voor de Belgen. Ze speelden een mooie match maar het resultaat is slecht. Gelukkig is de sfeer in het Paradijs uitstekend en is het bier hier goedkoper dan bij ons in Frankrijk“, knipoogt hij vooraleer hij zich naar binnen rept voor de troostende tournée générale van cafébaas Kenny. (Carlos Berghman)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.