Franse staatssecretaris bij grensopening Wervik: “Belgen zijn erg gewaardeerde bezoekers”

De Franse staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Jean-Baptise Lemoyne (midden) opende samen met burgemeester Youro Casier officieel de grensovergang. © CLL
Redactie KW

Onder grote belangstelling werd maandagmiddag de grens tussen België en Frankrijk, ter hoogte van de brug in Wervik, symbolisch geopend. Bijzondere aanwezige was de Franse staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Jean-Baptise Lemoyne, die speciaal voor de gelegenheid naar Wervik kwam afgezakt.

De brug, die het Belgische Wervik met het Franse broertje Wervicq-Sud verbindt, werd in maart gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor heel wat inwoners uit Frankrijk was de brug het symbolische punt dat hen naar België bracht om familie en vrienden te bezoeken of om hun inkopen te doen.

“Eigenlijk vormt op dit punt de Leie de natuurlijke grens, al beschouwen heel wat mensen de brug als de toegangspoort tot de buurlanden.” Burgemeester Youro Casier besloot dan ook om midden op de brug de Franse staatssecretaris te verwelkomen.

Sterke band

“De vraag kwam vanuit Frankrijk zelf”, gaat de burgervader verder. “De ambassade contacteerde ons donderdag met de vraag of we dit nog konden organiseren. De symboliek van de brug over de Leie is natuurlijk sterker dan een grensovergang op de autosnelweg, de keuze was dan ook snel gemaakt. Al onze diensten werden gemobiliseerd om dit huzarenstukje tot een goed einde te brengen. De staatssecretaris ondertekende ons gulden boek en we overhandigden hem vanzelfsprekend ook een lokaal geschenkje.”

De staatssecretaris zelf benadrukte de sterke band tussen België en Frankrijk. “Belgen zijn erg gewaardeerde bezoekers in ons land. Als toerist blijven ze trouw aan de plaatsen waar het goed vertoeven is. We ontvangen hen dan ook opnieuw met open armen. Dit was een moeilijke periode voor iedereen waar beide nationaliteiten blijk hebben gegeven van doorzettingsvermogen, laat ons terug samen positief vooruit kijken.”

Camperreizigers

Het bezoek kon op heel wat nationale en vooral internationale belangstelling rekenen. De volledige Franstalige pers tekende present en ook een delegatie van camperreizigers was aanwezig. De staatssecretaris toonde dan ook een bijzondere interesse voor deze aparte manier van reizen, waarvoor Frankrijk nog steeds een topbestemming in Europa blijft.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.